88 apothekers uit Vlaams-Brabant zetten het komende jaar in op preventie

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

88 apothekers uit Vlaams-Brabant zetten het komende jaar in op ziektepreventie en gezondheidspromotie in hun apotheek. Elke maand brengen ze een ander gezondheidsthema onder de aandacht van hun patiënten en bezoekers. Die thema’s zijn onder andere stoppen met roken, gezonde voeding, geestelijke gezondheid en kankeropsporing.

Ze kleden hun apotheek in met affiches en flyers van het Lokaal Gezondheidsoverleg (Logo). Zo maken ze de thema’s gemakkelijker bespreekbaar en motiveren ze mensen voor een gezonde levensstijl.

“De apotheker is, naast de huisarts, voor veel patiënten een vertrouwenspersoon die ze geregeld zien. Ze slaan een babbeltje en durven al eens vragen te stellen. Daarom is hij of zij een geschikte persoon om betrouwbare gezondheidsinformatie over te brengen,” zegt Kim Van der Auwera van Logo Oost-Brabant.

“We organiseren de preventiecampagne nu voor het vierde jaar en de reacties van apothekers en hun patiënten zijn positief. We zien ook aan de stijgende deelnemersaantallen dat het concept aanslaat”.

Apothekers zijn de voorbije jaren gegroeid in hun rol binnen het preventieverhaal. Annelies Oversteyns van het Brabants Apothekers Forum (BAF) legt uit: “Een apotheker vandaag doet veel meer dan medicijnen verstrekken. En gezondheidsadvies geven is één van die ‘nieuwe’ rollen die de patiënt alleen maar ten goede komt. Maar, er is veel gezondheidsinfo te vinden. Wat is correct en wat niet? Daarom werken we als beroepsvereniging graag samen met een betrouwbare partner zoals het Logo.”

De preventiecampagne is een gezamenlijk initiatief van het Brabants Apothekers Forum (BAF), Logo Zenneland en Logo Oost-Brabant.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer