81 speelstraten in Leuven deze zomer

Kirsten Bosmans
4 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Leuven organiseert deze zomer voor de 15de keer op rij speelstraten. De zomervakantie is namelijk dé tijd van het jaar om naar hartenlust te ravotten en buiten te spelen. En dus moeten alle kinderen en jongeren voldoende ruimte hebben om in hun eigen buurt of straat buiten te spelen. Dit jaar zijn er in Leuven 81 speelstraten.

Een speelstraat betekent dat de straat gedurende enkele dagen van het jaar helemaal voor de bewoners is. Het initiatief geeft kinderen en jongeren ruimte. Door de straat tijdelijk en tijdens bepaalde uren autovrij te maken, komt er plaats vrij voor spel, ontspanning, ontmoeting, buurtvorming… Dankzij een speelstraat kunnen kinderen zich ontplooien, samen spelen, vrienden maken en (speelgoed) delen.

Een speelstraat is een leefstraat

Speelstraten zijn in oorsprong voor kinderen maar volwassenen genieten natuurlijk ook mee. Terwijl de kinderen naar hartenlust spelen, ontmoeten jongeren en volwassenen elkaar voor een babbel, een aperitiefje of zelfs een zomerse barbecue. Een speelstraat is erg gezellig, leuk en veilig voor iedereen van 0 tot 99 jaar.  Misschien is daarom ‘leefstraat’ een beter woord. Het contact met de buren wordt intenser. Mensen leren elkaar beter kennen en de sociale cohesie in de buurt versterkt. Tafeltjes en stoelen worden op straat gezet om bij te praten en verschillende buurtactiviteiten worden georganiseerd. Kortom, speelstraten zijn er om de straat en buurt gezelliger te maken. Ze geven inwoners het gevoel dat de stad echt van hen is, dat ze hier thuis zijn.

Twee awards en tekenwedstrijd

Deze 15de editie heeft ook iets nieuws. De stad daagt de speelstraten uit. Elke speelstraat kan meedingen naar twee awards: die van ‘duurzame speelstraat’ en die van ‘kind- en jongerenvriendelijkste straat’. De kinderen en de bewoners van een speelstraat moeten met argumenten, verhalen en foto’s aantonen dat hun straat voluit gaat voor ‘duurzaamheid’ en/of ‘kind- en jongerenvriendelijkheid’ om kans te maken op de awards. Speciaal voor de kinderen is er daarnaast ook een tekenwedstrijd. Drie van de ingezonden tekeningen komen op vlaggetjes die volgend jaar in de speelstraten zullen opgehangen worden.

De basisregels

Een speelstraat organiseren kan voor maximum 10 dagen, telkens van 10 tot 21 uur. Op die dagen is de straat verboden voor doorgaand verkeer. Plaatselijk verkeer mag er dan enkel stapvoets rijden en moet steeds voorrang verlenen. In een speelstraat mogen enkel bewoners van de straat zelf parkeren (al is dat natuurlijk af te raden want het neemt speelruimte in).

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans