800 leerlingen kampeerden voor klimaat en duurzaamheid

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Van begin mei tot eind juni namen maar liefst 800 leerlingen van zo’n 16 Leuvense scholen deel aan Camping Zero Emissie. Het initiatief van vzw Leuven 2030 en de stad Leuven om leerlingen van basis -en middelbare scholen warm te maken voor duurzaamheid en klimaat wint jaar na jaar aan belangstelling. Het Miniemeninstituut en VBS Don Bosco sloten de laatste campings in het rijtje af.

Overnachten op je eigen speelplaats, interactieve workshops, gezellig samen koken en genieten van een streepje muziek. Dit is de setting die Leuvense scholen, in samenwerking met Leuven 2030 en de stad Leuven, creëren om hun leerlingen te betrekken bij onderwerpen zoals klimaatverandering en duurzaamheid.

“Het concept van Camping Zero Emissie is ideaal om leerlingen bewust te maken van de klimaatuitdaging. Het was fijn om te zien hoe onze leerlingen weer een klimaat-rap uit hun mouw schudden, zelf zeep maakten, voor een avondje de groendienst van de school uitmaakten en ongedwongen samen met de leraren tafelden, afwasten en na de optredens hun tentjes opzochten. Daarna keuvelden onze leerlingen nog na over hoe het volgend jaar beter kan. De jaarlijkse traditie is een feit. Bedankt, Leuven 2030,” vertelt Ellen Vandenbroucke, leerkracht Campus Redingenhof.

Zestien deelnemende scholen is een recordaantal. Dit jaar nemen er maar liefst vier extra scholen deel. Michèle Jacobs, participatiemedewerker van Leuven 2030, is enthousiast over deze stijgende trend. “Het laat zien dat er in Leuven steeds meer beweging ontstaat binnen de thema’s klimaat en duurzaamheid.”

“Onze ambitie om Leuven tegen 2030 klimaatneutraal te maken, zorgt voor animo bij de kinderen en jongeren. Zij zijn de toekomst van onze stad en het doet me dan ook plezier dat de klimaatcampings zo’n succes zijn”, zegt schepen van onderwijs en leefmilieu Mohamed Ridouani.

Leuven Green Leaf 
De interesse en het enthousiasme voor dit soort initiatieven toont nog maar eens het engagement van verschillende Leuvense spelers om hun stad (nog meer) te verduurzamen. Dat Leuven zich European Green Leaf 2018 mag noemen, dankt de stad dan ook aan dit soort projecten en initiatieven. Om deze erkenning te vieren, zetten stad Leuven en vzw Leuven 2030 dit jaar extra veel duurzame initiatieven op poten.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer