706 Vlaamse jongeren als vrijwilliger aan de slag

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Deze zomer trekken opnieuw zo’n 706 Vlaamse jongeren via de Leuvense vzw Bouworde op vrijwilligersreis. Daarmee bestendigt de organisatie haar resultaten van de voorbije jaren.

Afgelopen weekend vertrokken maar liefst 131 Vlaamse jongeren tussen 15 en 30 jaar via Bouworde vzw op vrijwilligersreis. Een voorsmaakje van de (voorlopig) 706 jongeren die er in juli, augustus of september als vrijwilliger op uit trekken.

Toekomstsignaal

“Vrijwilligers konden dit jaar kiezen uit een 70-tal verschillende projecten in een 35-tal verschillende landen. Dat hebben ze ook weer massaal gedaan. Als vormingsorganisatie die het blikveld van jongeren wil verruimen, vinden we dat een sterk signaal van jongeren naar de toekomst toe. Millennials en zelfs de nog jongere generatie Z willen de wereld volgens ons anders leren kennen, zijn kritisch én solidair. Vrijwilligerswerk is voor hen dé manier om dat te uiten”, aldus Wannes Victoor van Bouworde.

Marokko populairste bestemming

Uit onderzoek bij Bouworde blijkt dat Marokko in 2018 de populairste vrijwilligersbestemming is, gevolgd door Albanië en België.
Wannes Victoor: “In Marokko hebben we de voorbije 15 jaren een erg sterke werking uitgebouwd maar er rest nog heel wat nuttig werk. We richten ons er voornamelijk op de bouw van vrouwencentra en schooltjes om zo de positie van vrouwen te verbeteren en analfabetisme tegen te gaan. Bovendien is het een prachtig land met een unieke cultuur én kan je er nog betaalbaar naartoe reizen.
Albanië is een nog relatief onbekende Europese parel waar we de afgelopen jaren steeds erg diverse, sterke projecten hebben gesteund. Dat slaat duidelijk aan.
Ook vrijwilligerswerk in België blijft populair. In eigen land gaan we voornamelijk aan de slag in enkele Rode Kruis opvangcentra voor asielzoekers. Op hun vraag werken onze vrijwilligers er een vakantieprogramma uit voor de kinderen en jongeren die er verblijven en, net zoals Belgische kids, geen school hebben.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans