6,3 procent meer starters dan vorig jaar

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

In de eerste drie kwartalen van 2018 werden er 41.109 nieuwe eenmanszaken en vennootschappen opgericht in het Vlaams gewest. Dit zijn 5,4 procent meer starters dan in dezelfde periode vorig jaar. In Vlaams-Brabant is de groei meer uitgesproken en startten 6.749 ondernemers een nieuwe zaak op, of 6,3 procent meer tov 2017. Dat blijkt uit een analyse die UNIZO maakte op basis van gegevens van Graydon.

Nancy Van Espen, directeur UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel: “Dat het aantal starters in Vlaanderen opnieuw een groei kent, heeft te maken met een verbeterd imago van ondernemerschap, de aantrekkende economie en een aantal ingrepen zoals het verlagen van de vennootschapsbelasting, de goedkopere eerste aanwervingen en financiële ondersteuningsmaatregelen zoals de win-winlening en de taks shelter voor startende ondernemingen.”

“Toch kan en moet de overheid nog meer doen om het starten van een zaak verder aan te moedigen en te ondersteunen”, vindt Nancy Van Espen. “Zo blijven we hameren op de nood aan een verdere verbetering van het sociaal statuut voor zelfstandigen. Uit een UNIZO-onderzoek bij gevestigde zelfstandigen bleek dat die zwakkere sociale bescherming de voornaamste reden is waarom ze ooit over hun start hadden getwijfeld.”

De lang door UNIZO bevochten verlaging van de KMO-vennootschapsbelasting is dan wel een belangrijke realisatie. Toch mogen ook ondernemers zonder vennootschap niet in de kou blijven staan en bepleit UNIZO ook een belastingaftrek van 20 procent voor eenmanszaken.

Voorts hamert UNIZO op het belang van maximale slaagkansen voor prille starters. Zeker nu het attest bedrijfsbeheer en de verplichte beroepskwalificaties in bepaalde sectoren werden afgeschaft, is het meer dan ooit van belang om in te zetten op sterke alternatieve vormen van opleiding en ondersteuning, zodat starters zo goed mogelijk voorbereid aan de start kunnen verschijnen.

Tot slot waarschuwt UNIZO om starters maximaal te behoeden voor diverse vormen van oneerlijke concurrentie, met als recentste doorn in het oog de onlangs ingevoerde bijkluswet, waartegen UNIZO protest aantekent bij het Grondwettelijk Hof.

De UNIZO Startersroadshow trekt deze week door het Vlaamse land om starters en kandidaat-starters een inspirerende netwerkmoment te bieden, boordevol informatie, tips en advies. Afspraak in onze provincie op woensdag 17 oktober in Leuven.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans