6,3 miljoen euro subsidies voor extra plaatsen in secundair onderwijs

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De komende jaren zal het aantal leerlingen in het secundair onderwijs in Leuven steeds toenemen. Om die groei op te vangen heeft de stad Leuven samen met alle onderwijsnetten een sterk subsidiedossier ingediend bij de Vlaamse Overheid om extra plaatsen te creëren. “Met succes”, zegt schepen van Onderwijs Mohamed Ridouani. “Dankzij de goede samenwerking met de onderwijsnetten binnen de taskforce Secundair Onderwijs hebben we 6,3 miljoen euro binnengehaald.”

De Leuvense scholen hebben een grote aantrekkingskracht op de hele regio. Twee derde van alle leerlingen komt van buiten Leuven. “Dat zorgt voor een capaciteitsdruk in het secundair onderwijs. Daarom hebben we met alle netten een taskforce opgericht, om samen te bekijken waar er extra plaatsen in scholen kunnen komen. De taskforce werd ook uitgebreid naar de hele onderwijszone Leuven, waardoor ook Bertem, Bierbeek, Herent, Lubbeek en Oud-Heverlee deel uitmaken van de oefening. We hebben een aantal concrete uitbreidingsdossiers voorgesteld, goed voor zowat 1.400 extra plaatsen en een totale kostprijs van 34,25 miljoen euro. Dat zijn plannen voor zowel de korte als de lange termijn.”

Dankzij dat grondige voorbereidingswerk kende de Vlaamse overheid Leuven 6,3 miljoen euro toe. “Ik ben daar zeer erkentelijk voor”, zegt Ridouani. “Het is niet voldoende om alle uitbreidingsdossiers te realiseren, maar het is een goed begin.” De stad Leuven pleit daarom bij de Vlaamse overheid om ook de komende jaren middelen vrij te maken voor capaciteit in het onderwijs.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans