62.500 euro voor versterking handelskernen

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De provincie Vlaams-Brabant geeft 62.500 euro voor vijf projecten die de handelskern in Zoutleeuw, Dilbeek, Bierbeek, Lennik en Tremelo moeten versterken.

“Kernversterking staat hoog op onze agenda”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Door handelskernversterkende initiatieven te ondersteunen, dragen we als streekmotor bij tot een bloeiende economie in onze streek. Daarnaast streven we naar leefbare en levendige dorps- en stadskernen met een toegankelijk en gevarieerd aanbod aan wonen, werken en detailhandel”.

Daarom geeft de provincie Vlaams-Brabant steun aan gemeentelijke projecten die de dorps- en stadskernen verkeersveiliger, aantrekkelijker en beter bereikbaar maken. Zo worden de voorwaarden gecreëerd om de bestaande handel in de kernen te versterken en de leegstand tegen te gaan.

De gemeenten Dilbeek, Zoutleeuw, Lennik, Tremelo en Bierbeek investeren in de verbetering van de omgevingskwaliteit en de verkeersveiligheid in de handelskern van de gemeente.

De stad Zoutleeuw zal door gerichte investeringen in groenvoorziening en marktmeubilair de verbinding tussen het administratief centrum Aen den Hoorn, de markt en de Gete versterken. Het project moet zorgen voor een hogere kwalitatieve beleving van een bezoek aan Zoutleeuw en op die wijze de stadskern herwaarderen en de lokale horeca versterken.

De markt zal vergroend worden via de aanleg van twee groene eilanden met betonplaten met boombank, grasmatten en beplanting.

In Tremelo ging in 2018 een traject van start waarbij de dorpskern van Baal heraangelegd wordt (zie foto). Baal bestaat uit een kleine dorpskern met een beperkt maar divers aanbod aan handelszaken, waaronder diensten, horeca en dagelijkse goederen.

Met de heraanleg van de dorpskern wil de gemeente deze aantrekkelijker en veiliger maken voor bewoners, bezoekers en klanten. Een groener en gezelliger dorp moet hiertoe bijdragen. De uitgangspunten van het ontwerp zijn een kwalitatieve woon-en leefomgeving, de verhoging van de verkeersveiligheid en de maximalisatie van de parkeermogelijkheden.

Het volledige traject zal in de helft van 2019 afgerond worden.

De gemeente Bierbeek zet in op vlot bereikbare en veilige parkeergelegenheid voor de dorpskern in Korbeek-Lo.

In deze kern vindt men meerdere handelszaken die behoren tot de voorzieningen van een woonkern zoals een bakker, krantenwinkel, bloemenzaak en kapperszaak. De bestaande parkeermogelijkheden zijn echter erg beperkt in aantal en onveilig voor het fietsverkeer. Met de aanleg van een parking voor kortparkeren moet de handelskern vlot en veilig bereikbaar zijn, zowel voor wagens als voor fietsers.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer