600 studenten moeten van KU Leuven stoppen met opleiding

Kirsten Bosmans
4 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De KU Leuven heeft 600 studenten verplicht om te stoppen met hun bacheloropleiding. Ze slaagden vorig academiejaar voor te weinig vakken en zouden volgens de universiteit toch geen kans maken op een diploma.

In totaal scoorden nog veel meer studenten vorig jaar bar slecht op hun examens. 2.352 (van de 8.735, oftewel meer dan 1 op 4) startende bachelorstudenten haalden minder dan 30 procent van hun studiepunten. Zij haalden ofwel geen enkele voldoende, ofwel een voldoende voor 1 of 2 vakken.

Voor de KU Leuven bewijs genoeg dat ze niet uit het juiste hout gesneden zijn en toch geen kans maken op een diploma binnen deze studierichting. De studenten kregen wel de kans om te kiezen voor een andere studie. Ongeveer 75 procent van de aangesproken studenten besloot het advies van de KU Leuven ter harte te nemen, maar 600 studenten volhardden in de boosheid. Hen heeft de KU Leuven nu geweigerd. Officieel “omdat ze statistisch gezien toch geen kans maken om hun diploma te halen en ze na jaren mislukkingen alsnog met een lege portefeuille en zonder diploma naar huis zouden gaan.”

De KU Leuven voerde deze maatregel in 2014 in en kreeg daarvoor heel wat kritiek van andere universiteiten.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans