326 pv’s bij grote verkeerscontrole

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Motorrijders van de verkeerspolitie en inspecteurs van het Fietsteam stelden woensdagavond en -nacht 326 processen-verbaal op voor een hele reeks verkeersovertredingen door fietsers én automobilisten. Daarbij viel vooral het grote aantal fietsers zonder licht op, namelijk 190. Spijtig genoeg beseffen nog steeds heel wat fietsers niet dat fietsen zonder licht vooral hun eigen veiligheid in gevaar brengt.

De grote verkeersactie was op voorhand aangekondigd via de lokale pers en de sociale mediakanalen van de politie. Ondanks het feit dat de waarschuwing massaal werd gedeeld, hadden de agenten die aan de verkeersactie deelnamen de handen meer dan vol. Naast de 190 fietsers zonder licht werden er ook nog 16 beboet omdat ze al rijdend aan het telefoneren waren, kregen er 70 een boete omdat ze in een verboden richting fietsten, 2 voor het fietsen door het rode verkeerslicht en 8 omdat ze een passagier vervoerden. Tijdens de controle werd ook aandacht besteed aan wagens die foutief en hinderlijk geparkeerd stonden. Daarvoor werden 40 processen-verbaal uitgeschreven. En ook 4 personen die zich verplaatsten met een ‘voortbewegingstoestel’ zoals een skateboard en dat deden zonder licht, kregen een boete.

De politie controleert reeds van bij aanvang van het nieuwe academiejaar extra op het gedrag in het verkeer. De massa fietsers die sinds de opening van het universitair jaar Leuven overstromen, krijgen extra aandacht. Het werd op voorhand aangekondigd dat er geen preventieve of waarschuwingsfase meer is en dat overtredingen voortaan onmiddellijk worden geverbaliseerd. Tijdens de eerste week van het nieuwe universitaire jaar organiseerden de verkeerspolitie en het Fietsteam elke dag enkele kleinere controles. Daarbij werden tijdens die eerste week 180 fietsers geverbaliseerd (118 voor het fietsen in een verboden richting, 35 voor het rijden in een voetgangerszone, 27 voor fietsen zonder licht in het donker).

Verkeerspolitie en Fietsteam blijven dagelijks controles uitvoeren.

 

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans