26 mei: de clash der Leuvense politica’s

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De verkiezingscampagnes komen stilaan op gang en het valt op dat er vanuit Leuven vooral vrouwen zich in de strijd gooien. Zo zou het wel eens tot een mooie strijd binnen het grotere geheel kunnen komen tussen Els Van Hoof (CD&V) en Katrien Houtmeyers (N-VA). Een ervaring politica (50) versus een ambitieuze onderneemster (38)… altijd een leuk duel in de wonderbaarlijke politieke arena.

Op 26 mei trekken we met zijn allen alweer naar de stembus. Deze keer voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Drie vliegen in één klap… voor minder doen we het niet in dit land. Of het een goede zaak is om al die verkiezingen op één zondag te organiseren, is nog maar de vraag maar laat ons vooral eens kijken naar de Leuvense kandidaten. Het valt op dat vooral vrouwen uit de universiteitsstad zich prominent in de debatten zullen moeien de komende maanden. Zo kreeg Karin Brouwers – gemeenteraadslid en Vlaams parlementslid – plaats 2 na lijsttrekker Peter Van Rompuy voor de Vlaamse verkiezingen. Geen absolute verrassing gezien de dossierkennis van Brouwers, maar het had ook Katrien Partyka kunnen zijn die naar verluidt goed in de markt ligt bij de top van CD&V. De Tiense burgemeester moet echter vrede nemen met plaats 3. Op federaal niveau moet Els Van Hoof de Leuvense eer dan weer hoog houden voor CD&V want ook zij krijgt plaats 2, na kopman Koen Geens.

We kunnen stilaan beginnen uitkijken naar een boeiende strijd tussen Leuvense politica’s. Bij N-VA spelen ze immers Katrien Houtmeyers uit op de federale lijst. Als nieuwkomer waagt ze haar kans op plaats 5. Dat lijkt geen topplaats maar rekening houdend met de peilingen – waarin N-VA afklokt op 27,4 procent en CD&V op 15 procent – is het zeker mogelijk om vanop plaats 5 een zetel te veroveren. Ondervoorzitter Lorin Parys – zelf op plaats 3 op de Vlaamse lijst – gelooft in zijn wit konijn: “Katrien Houtmeyers werd bij de lokale verkiezingen vanuit het niets de derde populairste politica van Leuven. Voor de Leuvenaars is het belangrijk om in Brussel te wegen.” Houtmeyers deelde inderdaad een tikje uit want ze klopte Van Hoof met 119 voorkeurstemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Verrassend gegeven, al is één gewonnen match nog geen garantie op een zege in de ‘Champions League’ van de politiek. Ervaring versus ambitie… altijd een leuk duel, met het broodnodige station in Haasrode als pijl op de boog van beide politica’s. Voor Els Van Hoof houdt een herverkiezing wel in dat ze haar net verkregen schepenambt al moet doorgeven aan Johan Geleyns (CD&V), want ondanks een tijdelijke uitzondering op het cumulverbod zal ze na 26 mei moeten kiezen. Voor Geleyns zou het alvast de welverdiende kers op zijn politieke taart zijn. Over het cumulverbod gesproken… je kan je afvragen of partijen zichzelf niet in de voet schieten door het spel politiek correct te spelen met een cumulverbod. Hoe meer gewicht je in de nationale/Vlaamse schaal kan leggen hoe beter het is voor belangrijke lokale dossiers. Wat dat betreft, vertoont politiek minstens één gelijkenis met voetbal: het enige dat echt telt is het resultaat.

 

Bart Mertens

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans