208 leerlingen focussen op gezonde drinkgewoonten

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Rotselaar zet dit schooljaar haar zes basisscholen aan om gezonde drinkgewoonten te promoten bij kinderen van het eerste leerjaar. Met ‘Ik Drink Slim’ willen de gemeente, de gezondheidsraad en de basisscholen de overconsumptie van gesuikerde drankjes afremmen.

Eén kind op vijf weegt te veel. De overconsumptie van calorierijke sapjes, limonades en gesuikerde melk draagt daartoe bij. Daarom zetten gemeente en gezondheidsraad Rotselaar samen met Logo Oost-Brabant in op ‘Ik Drink Slim’. Met de actie leren kinderen uit het eerste leerjaar om een onderscheid te maken tussen gezonde en minder gezonde drankjes.

 “Een actie als Ik Drink Slim past perfect in het gezondheidsbeleid van de gemeente. We vinden het belangrijk om aandacht te hebben voor gezonde drinkgewoonten op jonge leeftijd. Want jong geleerd, is oud gedaan,” zegt Hilde Van Mileghem (cfr. foto). Basisschool De Kameleon is actief in de gezondheidsraad. Om dezelfde reden maken de Rotselaarse scholen werk van gezonde tussendoortjes.

Twaalf actiepakketten en 208 diploma’s

Twaalf klassen ontvangen een actiepakket met drinkdagboekjes en groene, oranje en rode stickers. Na een repetitiebeurt in de klas labelen de leerlingen thuis een week lang alles wat ze drinken met een ‘uitstekend’, ‘opgepast’ of ‘niet dagelijks’-stickertje. De indeling houdt rekening met de energieaanvoer, de calciumbehoefte en een goede mondgezondheid.

In Rotselaar nemen 208 leerlingen uit het eerste leerjaar deel aan de actie. Op het einde van ‘Ik Drink Slim’ krijgen ze een diploma en een gouden medaille. Samen met Tupperware® zorgt de gezondheidsraad voor elke deelnemende leerling en elke leerkracht voor een duurzame Eco Fles: goed voor de gezondheid en voor het milieu. En zo net voor de zomervakantie kunnen onze leerlingen deze kwalitatieve fles ook goed thuis of op reis gebruiken. Meteen ook een steuntje in de rug voor de ouders om mee werk te maken gezonde drinkgewoonten. Grazia Rossi (cfr. foto) geeft als penningmeester nog mee dat de gezondheidsraad graag € 684 uittrok voor dit initiatief.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer