20.000 leerlingen telen witloof met witloofbox

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De provincie Vlaams-Brabant verdeelt op woensdag 22 november een 1000-tal witloofboxen aan scholen en initiatieven van buitenschoolse kinderopvang (IBO). Meer dan 20.000 kinderen maken zo op een speelse manier kennis met deze streekgroente.

Voor het achtste jaar op rij gaan de scholen aan de slag met de gratis witloofbox van de provincie Vlaams-Brabant. Deze box bestaat uit een teeltkit, handleiding en lesmateriaal. Het ludieke figuurtje Wimmeke W(itloof) maakt de leerlingen en leerkrachten wegwijs en na drie tot vier weken kunnen ze hun witte kropjes oogsten en proeven.

‘Zo maken opnieuw 20.000 kinderen kennis met dit lekker en gezond streekproduct uit Vlaams-Brabant’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. ‘Witloof is de lievelingsgroente van heel wat fijnproevers maar kinderen durven er al eens hun neus voor op te halen. Ze hebben immers meer smaakpapillen en de wat bittere smaak van witloof schrikt hen af. Maar dankzij de witloofbox is witloof niet enkel meer voor de durvers. Door de groente zelf te telen, leren de kinderen witloof waarderen. En wat je zelf teelt, dat smaakt’.

De witloofbox is een groot succes. De voorbije zeven jaren verdeelde de provincie liefst 6.397 witloofboxen. Daarmee teelden en proefden al 133.307 kinderen dit Vlaams-Brabantse witte goud.

Witlooffeestje met kinderkok

Maken de leerlingen een heerlijk, warm witloofgerecht voor Music For Life of organiseren ze een kerstfeestje met Wimmeke’s witloof? Dan maken ze kans op een waardebon van dertig euro of een bezoek van een kinderkok die hen begeleidt tijdens een educatieve workshop.

Overzicht verspreiding witloofboxen

De leerkrachten komen hun witloofboxen afhalen op woensdag 22 november tussen 14 en 16 uur op volgende verdeelpunten:

Aarschot – Stedelijk Museum, Elisabethlaan 103

Diest – Provinciedomein Halve Maan-Bezoekerscentrum Webbekoms Broek, Omer Vanaudenhovelaan 48

Herent – Proefcentrum Herent, Blauwe Stap 25

Kampenhout – Witloofmuseum, Leuvensesteenweg 22

 

Tienen – PISO, Alexianenweg 2

Zoutleeuw – Provinciedomein Het Vinne – Bezoekerscentrum, Ossenwegstraat 70

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/witloofbox of www.vlaamsbrabant.be/bezoekproefcentra

Op de foto de leerlingen van De Wijnpers uit Leuven die in het Proefcentrum Herent de witloofwortels selecteren voor de box.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer