132.000 euro voor restauratie omheiningsmuur van kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Koorts

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 132.511,80 euro toe voor de restauratie van de omheiningsmuur van de kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Koorts in Leuven.

Deze barokke devotiekapel is opgericht aan het einde van de zeventiende eeuw. Vanaf 1814 werd ze gebruikt als parochiekerk. Nog later werd er door de minderbroeders een ommuurd klooster opgetrokken naast de kapel. In 1986 werd de hele site aangekocht door de K.U. Leuven. Het Katholiek Documentatie- en Onderzoekscentrum (KADOC) nam er zijn intrek.

De muur rond het KADOC staat bijzonder scheef in de Edward Van Evenstraat. Deze straat wordt heraangelegd. De stabiliteit van de muur is niet meer gegarandeerd.

“De muur wordt volledig afgebroken. Ze krijgt een nieuwe fundering en wordt opnieuw gebouwd. Daarbij gebruikt men zoveel mogelijk oorspronkelijke bakstenen. Het kloostercomplex met omheiningsmuur, calvarie en leilindes is sinds 1994 beschermd als stadsgezicht. De calvarie en leilindes staan zeer dicht bij de muur. Ze zullen tijdens de werken afgeschermd worden. Om de boomwortels niet te beschadigen, zal de nieuwe fundering van de muur onder het huidige voetpad liggen”, aldus Bourgeois. Meer technische informatie via https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/42133

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer