1.474 winkelpanden staan leeg in Vlaams-Brabant

Koen Fontaine
4 jaar geleden
door Koen Fontaine

De leegstand in de winkelstraten in Vlaams-Brabant lijkt nooit zo hoog te zijn geweest. In de voorbije vijf jaar staat de teller al op minstens vijfhonderd extra lege winkelpanden. Deze trend is al bezig sinds 2011. Unizo Vlaams-Brabant spoort de negenenzestig gemeenten van de provincie aan om meer bedrijven of Bed & Breakfasts te herbergen. Of dat de ultieme en juiste oplossing is zal nog moeten blijken.

In 2011 stonden in onze provincie 954 panden leeg, of omgerekend 5,4 procent op vlak van mogelijke winkelruimtes. De situatie is er ondertussen zeker niet op verbeterd. Sinds vorig jaar rond deze periode en dit moment, zijn er zelfs meer dan vijfhonderd panden bijgekomen. In totaal staan er nu zo’n 1.474 panden leeg. Deze statistieken zijn afkomstig van onderzoeksbureau Locatus.

Haacht zou een uitzondering op de regel zijn, daar zou de leegstand origineel worden aangepakt. Unizo wil dat de overige gemeentes buiten detailhandelaars, bedrijven en vrije beroepen lokken naar hun handelscentrum. Onder andere in Aarschot is de leegstand al jaren een doorn in het oog. In september zou Unizo een plan klaar hebben waarmee de leegstand kan bestreden worden.

De meerderheid van de winkels biedt volgens de statiestieken levensmiddelen, huis- en tuingerief of mode- en luxeartikelen aan. Devoorbije jaren zijn winkels die vrijetijdsartikelen verkopen, aanzienlijk verminderd.

Over de auteur

Koen Fontaine

Koen Fontaine