Zomerschool laat anderstalige kinderen spelend Nederlands leren

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
353 Views
door Kirsten Bosmans

Voor de achtste keer op rij organiseert de stad Leuven tijdens de laatste 3 weken van augustus de zomerschool. Een tachtigtal anderstalige kinderen tussen 5 en 7 jaar bereiden zich er al spelenderwijs voor op het nieuwe schooljaar. Dit jaar is de zomerschool 20 verschillende thuistalen rijk.

De kinderen hebben de meest uiteenlopende nationaliteiten van origine:  Italiaans, Nepalees, Vietnamees, Russisch, Pools, Koerdisch,…  Ze spreken thuis geen of weinig Nederlands, maar ouders stimuleren hen de taal te onderhouden door hen naar de zomerschool te brengen. Verschillende kinderen zijn nieuwkomers en starten volledig in de Nederlandse taal. Anderen frissen de Nederlandse taal op alvorens ze in september aan het nieuwe schooljaar beginnen.

“We zetten in op  taal van schoolkinderen, vanaf de kleuterleeftijd, omdat taalachterstand leidt tot onderwijsachterstand. Veel te weinig allochtonen komen in het hoger onderwijs terecht. Al in de lagere en middelbare school lopen deze studenten studievertraging op. Met dit initiatief willen we daar iets aan doen”, vertelt Mohamed Ridouani, schepen van Onderwijs, over het belang van het project.

De zomerschool is geen verplichting, maar een aanbod van de stad. In overleg met de zorgcoördinatoren van de scholen wordt bepaald welke kinderen het meeste baat hebben bij het taalbad. Op speelse wijze worden de kinderen ondergedompeld in het Nederlands.

De zomerschool gaat door in de gebouwen van het SLAC.  Eenmaal per week gaan de kinderen naar het museum.  Daarnaast doen ze ook een uitstap naar bijvoorbeeld de markt, de winkel, de bib of de dierentuin. Zo krijgen ze de kans om hun taalvaardigheid te oefenen buiten de klasmuren.

De begeleiding gebeurt door een vijftiental monitoren, die door stad Leuven gevormd worden in creatieve spelontwikkeling, taalstimulering in spelinteractie en communicatie met anderstalige ouders. Ook voor ouders van deelnemende kinderen was er een aanbod dit jaar. Zij konden voor het eerst deelnemen aan een  infosessie omtrent meertalig opvoeden.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans