Zevende Ups & Downs prijs voor Annelies Brosens (Laïs)

Stefan Van de Weyer
8 maanden geleden
door Stefan Van de Weyer

Ups & Downs, de vereniging voor mensen met een bipolaire stoornis of chronische depressie en hun omgeving, reikt ter gelegenheid van haar twaalfde Forum de zevende Ups & Downs Prijs uit. Op 13 oktober vanaf 16u15 zal deze award na een kennismakingsgesprek overhandigd worden aan Annelies Brosens, zangeres van Laïs. De prijs is een beeldhouwwerk van kunstenares en ervaringsdeskundige Kim.

Zangeres Annelies Brosens wordt bekroond omdat zij in de voorbije jaren regelmatig getuigde over haar depressie en herstel. Haar daaropvolgende krachtige èn kwetsbare optredens voor de “Open Geest (XL)” theaterproducties voor Te Gek!?  waren een sterk statement. Zij citeerde er uit haar publicatie “Depressie als gift?” en raakte velen met haar aangrijpende dagboekfragmenten en betekenisvolle liedjes. Ze gaf zo een stem aan kwetsbare personen. Daarmee droeg ze bij aan taboedoorbreking en destigmatisering van psychische problemen.

In een interview op Radio 1 zei Annelies: “Er zijn nog te veel mensen die niet over een depressie durven spreken”. Over haar herstel zei ze: “Ik ben een betere versie van mezelf geworden. Door met jezelf om te gaan word je een rijker mens”. Het is deze open attitude en positieve uiting van Annelies die door de leden van Ups & Downs uitermate gewaardeerd wordt. Daarom bekronen we Annelies Brosens voor haar inspirerende voorbeeldfunctie met de zevende Ups & Downs prijs.

Bij eerdere edities van het Ups & Downs forum werd de prijs toegekend aan presentatrice Evi Hanssen, zanger Wannes Cappelle, acteur Ben Segers, minister Guy Vanhengel en theatermaker Dirk Tanghe en reportagemaker Sjoerd Tanghe. In 2015 ging de prijs naar twee ervaringsdeskundigen die over hun herstelproces een boek publiceerden: Brenda Froyen met “Kortsluiting in mijn hoofd” en Hans Meganck met “Depressie: goede zorg voor kwetsbare mensen”).

 Enkele cijfers:

– twee tot vijf procent van de bevolking wordt getroffen door een vorm van een stemmingsstoornis; het gaat dus om ongeveer 200.000 personen in Vlaanderen.

– Ups & Downs heeft in acht Vlaamse steden zelfhulpgroepen die maandelijks samen komen voor informatieve sessies of gespreksavonden.

Algemene informatie:

De bipolaire aandoening of manisch-depressieve stoornis is een stemmingsstoornis waarbij periodes van depressie afwisselen met periodes waarin diezelfde persoon enorm veel energie heeft en euforisch is, de manische periode. Meestal komt deze manische periode net voor of net na een depressieve periode. Iemand met een manisch depressieve stoornis beleeft als het ware enorme pieken en dalen in zijn stemming. Tussenin kan hij gedurende een kortere of langere periode, tot wel tien jaar, een meer normale stemmig hebben. Net daardoor is de ziekte moeilijk te herkennen en ook erg onvoorspelbaar.

 Ups & Downs is de vereniging voor personen met een bipolaire stoornis of chronische depressie en hun omgeving. Onze vzw wordt volledig gedragen door ervaringsdeskundige vrijwilligers, die voornamelijk in acht regiosteden maandelijkse bijeenkomsten organiseren voor lotgenoten en familie. Daarnaast verstrekken we informatie via onze website, facebook-pagina (met ruim 1.600 volgers), twitter (@UpsendownsBe), een kwartaal tijdschrift en onze publicaties zoals de Zelfzorggids. Drie jaar geleden vierden ze hun twintigjarige bestaan en dit jaar houden ze op zaterdag, 13 oktober 2017 ons 12de Forum, een studiedag waarop academische en praktijkdeskundigen presentaties geven voor een 150-tal deelnemers.

Informatie over het twaalfde Forum “Herstel – Veerkracht – Preventie” vindt u in de folder op de website www.upsendowns.be .

Voor dagelijkse berichten over bipolaire stoornis of depressie kan u ook terecht op volgende pagina: www.facebook.com/upsendowns.be .

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer