Woningbrand nadat poetsdoeken spontaan ontbranden

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Bewoners van de Henri Regastraat in Leuven beleefden de schrik van hun leven toen er gisteren brand uitbrak in hun woning. Dankzij de aanwezige rookmelders bleven ze echter ongedeerd.

De brandweerpost van Leuven werd gisteren om 14.37 uur opgeroepen voor een brand. In de Henri Regastraat waren poetsdoeken met natuurlijke olie voor de behandeling van parket spontaan ontbrand. Dit gaf een enorme rookontwikkeling. Gelukkig werden de eigenaars zeer snel verwittigd door hun rookmelders. Door deze snelle verwittiging en alerte reactie van de bewoners werd veel kwaad vermeden. De schade bleef beperkt en niemand raakte gewond.

“Ga zeker bij je thuis na of je onderhoudsoliën hebt en lees de gebruiksaanwijzing. Je kan hierop zien of er kans is op zelfontbranding”, zegt Tim Renders, brandpreventieadviseur bij brandweerpost Leuven. “Door deze interventie willen we het belang van voldoende rookmelders nogmaals in de kijker te zetten, want ze redden wel degelijk levens!”

De brandweer geeft nog enkele tips mee om de brandveiligheid in jouw huis te verhogen:

Brandveiligheid bij je thuis begint met voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan. Wist jij dat als er ’s nachts brand uitbreekt je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden? Als je slaapt, ruik je immers niets.

Zorg voor voldoende rookmelders in de woning:

  • Zoek op de verpakking naar de labels CE en EN 14604.
  • Kies best voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar.
  • Plaats in elke kamer een rookmelder.
  • In de badkamer, de keuken en de garage is er te veel kans op vals alarm. Voorzie daarom een rookmelder in de omgeving van deze plaatsen.
  • Installeer de rookmelders volgens de voorschriften van de fabrikant.
  • Test je rookmelders één keer per maand door op de testknop te drukken.
  • Hou je rookmelders stofvrij.
  • Vervang de rookmelders om de 10 jaar.

Denk na over een vluchtplan:

Maak een vluchtplan. Bij brand heb je maar 3 minuten om buiten te geraken. Rookmelders en een geoefend vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig je woning kunnen verlaten. Bespreek met heel de familie wie er bij brand wat gaat doen (wie neemt de kinderen mee, langs welke weg kan je naar buiten, waar hangt een sleutel, …). Op de weg naar buiten, sluit je best zoveel mogelijk deuren. Op die manier wordt de brand zo veel mogelijk opgesloten en krijgt deze zo weinig mogelijk zuurstof. Waar spreken jullie buiten af? Zorg eerst dat jullie allemaal buiten zijn en bel dan pas naar de hulpdiensten via het gratis nummer 112. Beschik je niet over een vluchtroute, sluit zoveel mogelijk deuren en begeef je naar het venster aan de straatzijde. Laat via 112 weten op welke verdieping je je bevindt.

 

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans