Werken Martelarenlaan: fietsers worden omgeleid

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De omgeving van de Martelarenlaan ondergaat een grote transformatie. Eerder dit jaar opende de Spoordijk, de nieuwe verbinding langs de sporen voor doorgaand verkeer tussen de Tiense- en Diestsesteenweg. De werken verschoven daarna naar Park Belle Vue, het toekomstige park boven de Spoordijk en de Martelarenlaan. De Martelarenlaan zelf wordt omgevormd tot een fietsstraat. Door deze werken geldt er vanaf 16 oktober een tijdelijke omleiding voor fietsverkeer.

Gisteren, maandag 9 oktober, startte de stad met de aanleg van de fietsstraat. Die bestaat uit twee betonnen fietsstroken met daartussen een kasseistrook die het autoverkeer doet vertragen. Van zodra de rijweg klaar is, legt de aannemer ook de parkeervakken langs de rijbaan. Het einde van die werken is vermoedelijk 15 december. Slecht weer of andere onverwachte omstandigheden kunnen de timing uiteraard beïnvloeden.

Het gedeelte van de Martelarenlaan tussen de Willem Coosemansstraat en huisnummer 175 is  tijdens de hele aanleg volledig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voetgangers kunnen de werken passeren op de stoep. Fietsers dienen vanaf 16 oktober een omleiding te volgen die loopt via de Willem Coosemansstraat en de Koning Albertlaan.  Fietsers die in de Martelarenlaan zelf wonen mogen met de fiets aan de hand op het voetpad wandelen.

Eens de fietsstraat aangelegd is, zullen auto’s er enkel nog te gast zijn: ze rijden er maximum 30 km/uur en mogen fietsers niet voorbijsteken. Fase 1 van de aanleg, tussen de Willem Coosemansstraat en de Martelarenlaan 175, is momenteel aan de gang en duurt wellicht tot 15 december 2017.

Tegelijk met deze aanleg werkt de aannemer ook verder aan de stoepen, het park en de bastions in de zone. Eens de aanleg in deze zone afgerond is, schuiven de werken een zone op richting de Tiensesteenweg en begint de aannemer daar aan de rioleringswerken.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans