Wereldlichtjesdag, geen kind zo aanwezig als het kind dat je mist

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Geen maand is zo verbonden met familie en samenzijn als december. Voor sommige mensen zijn net deze dagen het moeilijkst, omdat zij iemand moeten missen. Zeker wanneer het om een levenloos geboren of overleden kind gaat, kan het moeilijk zijn om ruimte of begrip te vinden. Stad Leuven meent dat lokale besturen hier een bijzondere rol kunnen spelen om in deze periode ook de kinderen die ons te vroeg ontnomen werden, te herdenken. Daarom organiseert de stad een nocturne op Wereldlichtjesdag 2017 en een uitgebreid, begeleidend programma rond rouw en verlies.

Op Wereldlichtjesdag, iedere tweede zondag van december, worden overal ter wereld overleden kinderen herdacht met een kaarsje. Door de verschillende tijdzones ontrolt zich zo een lint van licht over de aarde. Het is een universeel ritueel dat invulling biedt aan een heel persoonlijk verlies.

Stad Leuven en het Huis van het Kind organiseren voor het tweede jaar op rij een nocturne voor Wereldlichtjesdag. Op zondag 10 december kan je vanaf 19 uur terecht op de Stadsbegraafplaats en begraafplaats Diestseveld voor een sereen lichtritueel. De stad laat op alle Leuvense begraafplaatsen op ieder kindergraf een kaarsje aansteken als teken van gedeeld verlies, gedragen door de gemeenschap.

Om ouders te erkennen in hun rouw en om hen (ruimte voor) steun en troost te bieden, organiseert stad Leuven vanaf dit jaar ook een uitgebreid programma rond rouw en verlies. Op die manier wil ze in aanloop naar Wereldlichtjesdag de thema’s breed en zonder taboes bespreekbaar helpen maken.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans