Welke Oost-Brabantse gemeente heeft actiefste inwoners?

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Vlamingen te weinig beweegt. Zestien gemeenten uit het oostelijke deel van Vlaams-Brabant willen hun inwoners meer laten bewegen en nemen deel aan de 10.000stappenclash. Aarschot, Begijnendijk, Boutersem, Glabbeek, Haacht, Hoegaarden, Holsbeek, Huldenberg, Kampenhout, Keerbergen, Kortenberg, Landen, Leuven, Linter, Tremelo en Zoutleeuw strijden van 30 april tot en met 28 mei samen met 94 andere Vlaamse gemeenten om de titel van ‘actiefste gemeente van Vlaanderen’.

“Om gezond te zijn, moet je dagelijks minstens 30 minuten matig intensief bewegen (zoals fietsen of tuinieren) of 10.000 stappen zetten. Voldoende beweging verkleint immers het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, osteoporose, depressie, valpartijen en sommige kankers. Maar uit de gezondheidsenquête van 2013 blijkt dat slechts 40 procent van de volwassen Vlamingen die norm haalt. Gemiddeld zet de Vlaming 6.000 stappen per dag”, zegt Barbara Specht, verantwoordelijke bewegingsbevordering bij Logo Oost-Brabant.

De inwoners van de deelnemende gemeenten nemen het van 30 april tot 28 mei al stappend tegen elkaar op. De gemeente die na één maand de meeste stappen zet, wint de 10.000stappenclash. Deelnemers aan de wedstrijd registreren zich gratis via de online registratietool op www.10000stappen.be en sluiten zich aan bij de groep van hun gemeente. Ze houden online een stappendagboek bij. De tool berekent onder andere automatisch hoeveel stappen ze in totaal of gemiddeld per week zetten of wat hun streefdoel is. De stappenregistratietool toont op een wereldkaart hoeveel kilometer elke gemeente virtueel aflegt. Zo kan iedereen op de voet volgen welke gemeente op kop ligt.

De winnaar wordt op 2 juni bekendgemaakt. De stappenclash is een gezamenlijk initiatief van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) en de Vlaamse Logo’s (Lokaal Gezondheidsoverleg) met steun van de Vlaams overheid.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans