Wees voor één keer loslippig! Campagne tegen partnergeweld

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
85 Views
door Stefan Van de Weyer

Op 25 november is het de ‘Internationale dag van de uitbanning van huiselijk geweld’. Ook de provincie Vlaams-Brabant en de stad Leuven staan dan stil bij huiselijk geweld. Huiselijk geweld is immers het grootste geweldsprobleem waarmee onze samenleving te maken heeft.

De provincie Vlaams-Brabant lanceert op 25 november haar preventiecampagne onder het motto ‘Wees voor één keer loslippig! Aanvaard geen geweld in je relatie! Praat er over!’.

‘We willen hiermee aandacht vragen voor partnergeweld’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor gelijke kansen.  ‘De schaamte en de pijn die deze slachtoffers ervaren maakt het voor hen erg moeilijk om erover te praten en hulp te zoeken. Maar zwijgen en verbergen helpt niet. Deze campagne is dus nodigom mensen hun ogen te helpen openen, om te laten zien dat partnergeweld niet kan en dat er mogelijkheden voor hulp bestaan’.

Eén op vier vrouwen getroffen door partnergeweld

Uit een grootschalig Europees onderzoek voor 2014 blijkt dat in België in de afgelopen twaalf maanden meer dan 300.000 vrouwen het slachtoffer van fysiek en/of seksueel geweld zijn geweest. Maar liefst één op de vier vrouwen gaf aan kleinerende of vernederende opmerkingen van de huidige partner of ex-partner in de privésfeer te hebben ondergaan.

Jarenlange strijd tegen partnergeweld

Stad Leuven voert al jarenlang een beleid tegen partnergeweld en steunt daartoe alle initiatieven op Leuvens grondgebied die daders en slachtoffers van partnergeweld begeleiden. Stad Leuven is voorzitter van de stuurgroep rond intrafamiliaal geweld waar hulpverlening, parket, politie in samenwerking zoekt naar de beste aanpak van het geweld. ‘Partnergeweld gebeurt nog altijd, ook in Leuven. Dikwijls achter gesloten deuren, achter de anonieme gevels van huizen. Jarenlang lijden vrouwen en mannen en hun omgeving onder dat geweld. Het is belangrijk dat we hierrond sensibiliseren. Durven er mee naar buiten komen, praten hierover kan een eerste stap zijn uit de vicieuze cirkel van geweld’ zegt Denise Vandevoort, schepen van gelijke kansen van stad Leuven.

Aanvaard geen geweld in je relatie in groot deel van Vlaams-Brabant

Om de campagne te promoten werden er affiches, flyers, bladwijzers en, als blikvanger, lippenbalsems.

Negentien Vlaams-Brabantse gemeenten, twee OCMW’s, de CAW’s Oost-Brabant en Vilvoorde, twaalf bibliotheken en negen politiezones gaan op 25 november op verschillende plaatsen het materiaal verspreiden.

De gemeenten die meewerken aan de provinciale campagne zijn Begijnendijk, Bertem, Boutersem, Diest, Glabbeek, Grimbergen, Halle, Herent, Leuven, Londerzeel, Oud-Heverlee, Pepingen, Scherpenheuvel-Zichem, Steenokkerzeel, Ternat, Tielt-Winge, Vilvoorde, Zaventem en Zemst. De OCMW’s die meewerken zijn die van Kortenaken en Leuven.

De bibliotheken die meewerken zijn die van Begijnendijk, Boortmeerbeek, Geetbets, Hoeilaart, Meise, Oud-Heverlee, Sint-Pieters-Leeuw, Tervuren, Tremelo, Vilvoorde, Wemmel en Zaventem.

De politiediensten die deelnemen zijn PZ Boortmeerbeek/Haacht, PZ BRT, PZ Demerdal-DSZ, PZ Dilbeek, PZ Hageland, PZ Landen, PZ Pajottenland, PZ Tarl en PZ Zaventem.

Op 25 november bezoeken gedeputeerde Marc Florquin en Leuvense schepen Denise Vandevoort het ‘klapsalon’ waar de leerlingen van de afdeling Schoonheidszorg van het Heilig Hartinstituut van Heverlee vrouwen een gratis hand- of haarverzorging geven. Deze jongeren kregen op voorhand een vorming over de problematiek van partnergeweld.

Adres: de Bib, Rijschoolstraat 4 in Leuven

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/loslippig

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer