Weekendtips

Leuven is een bruisende stad en via de wekelijkse nieuwsbrief van Leuven Actueel willen we u dan ook op de hoogte houden van de leukste activiteiten in de stad. De lijst is, uiteraard,  niet volledig maar via onze tips kan de verveling alvast niet toeslaan in het weekend.

Den Babbelplansjei

De eerste Babbelplansjei werd afgetrapt door burgemeester Louis Tobback en met succes. Veel lachende gezichten.  Nu zaterdag om 16 uur  bent u opnieuw welkom aan College De Valk voor een nieuwe editie. Voorlopig staan er drie sprekers op het programma maar ook u kan zich nog aanmelden als u de Leuvenaars iets zinnig te vertellen hebt: info@van-eyck.be 0477/ 66 29 37.

Het voorlopige programma:

-Cil Haesendonck,  romanschrijfster en bestuurslid van de Academie voor  het Leuvens Dialect bijt zaterdag de spits af. Ze  zal het hebben over De Zeven Leuvense Wonderen.

-Paul Reekmans van het Leuvens Historisch Genootschap is in zijn drang om het mooie en leerrijke uit het verleden te bewaren zelf een monument geworden. Het  historisch geweten van de stad, als het ware.

-Burger Joris De Roy die een passionele oproep zal doen voor het uitschrijven van meer GAS-boetes en een creatieve invulling van de straffen die daarmee gepaard gaan.   

 

Vaartkom op zondag

Zondag wordt de derde editie van ‘Vaartkom op zondag’ georganiseerd. Bezoekers krijgen de meest recente ontwikkelingen van de Vaartkom en de Keizersberg te zien, met een voorproefje van het toekomstige leven en de toekomstige sfeer in de buurt. Op een aantal locaties zal de hoogste verdieping of het dak de bezoekers een indrukwekkend zicht op de Vaartkom geven. Dit jaar presenteert ‘Vaartkom op zondag’ ook een parcours met dans, theater en muziek op erg verrassende locaties in de Vaartkom. Uitleg over stadsvernieuwing wordt dus gekruid met artistiek talent. Vaartkomopzondag is een initiatief van stad Leuven en AGSL i.s.m. Ertzberg, De Hoorn, OPEK, Ghelamco, Immo patrimo, ViRiX, AB Inbev, 30CC, Abdij van Keizersberg, Klaprozen voor Vrede vzw.

Open Monumentendag

Open Monumentendag is op zondag 8 september aan zijn 25ste editie toe. Al sinds 1989 kan iedereen gratis kennismaken met het bouwkundig, archeologisch en landschappelijk erfgoed dat Vlaanderen rijk is. Ook dit jaar slechts één doel: het publiek met dezelfde inzet als de voorbije 24 jaar overtuigen dat ons erfgoed de moeite waard is.

In Leuven vertaalt zich dat naar een monumentaal feest met de toppers, de blijvers en de meest exclusieve gebouwen van de voorbije Open Monumentendagen. Voor deze feesteditie staan 13 monumenten en 12 activiteiten op het programma. Deze cijfers zeggen op het eerste gezicht niet veel, maar tel ze bij elkaar en je krijgt 25 programmapunten, die verwijzen naar het 25-jarig bestaan van Open Monumentendag Vlaanderen en meteen  ook naar het aantal keren dat het evenement in Leuven werd georganiseerd

Ook leuk: de deuren van het gerechtsgebouw (F. Smoldersplein 5, 3000 Leuven) staan open voor het publiek van 10 tot 18 uur. Je kan het gebouw bezoeken, een rondleiding met de gids volgen en verschillende theaterstukken, lezingen en uiteenzettingen volgen. Parket Leuven heeft ook voor kinderanimatie gezorgd! Je kan het gerechtsgebouw samen met je kroost ontdekken tijdens een fotozoektocht en je kan op de foto met Procky, de nieuwe mascotte.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel