Website stad Leuven krijgt opnieuw Anysurfer-label

De stedelijke website van Leuven draagt opnieuw het Anysurfer-label. Daarmee worden de makers van de website beloond voor hun inspanningen op gebied van toegankelijkheid. Leuven.be is, naast de website van Genk en Scherpenheuvel-Zichem, de enige stedelijke website in België die het Anysurfer-label draagt.

AnySurfer is een vzw die een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites uitdeelt. Websites met het label zijn voor iedereen bruikbaar — ook voor slechtzienden, blinden, kleurenblinden, ouderen en wie een auditieve of motorische handicap heeft. Daarnaast zijn toegankelijke websites over het algemeen beter geschikt voor kleine beeldschermen, zoals dat van een GSM of zakcomputer, en zijn ze bruikbaar in iedere webbrowser. Tenslotte scoren ze beter in de resultaten van zoekmachines.

Geschiedenis

Leuven.be behaalde in mei 2003 voor het eerst het BlindSurferlabel. Na de vernieuwing van de website in 2005 werd het toegankelijkheidslabel opnieuw toegekend. Ondertussen is Blindsurfer van naam veranderd in AnySurfer. In  juni 2011 heeft leuven.be het Anysurfer label behaald. Dat is nu voor twee jaar verlengd vanaf 6 augustus 2013.

Belangrijkste wijzigingen

Om het label opnieuw te behalen heeft de stad Leuven een aantal kleine aanpassingen gedaan aan zijn website, zoals de mogelijkheid om fotocarrousels stop te zetten en een wijziging aan de beveiliging van de webformulieren.

W3C richtlijnen

De basis voor elke regelgeving over webtoegankelijkheid -en dus ook voor Anysurfer- zijn de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) van het World Wide Web Consortium. Door de vele parallellen met andere principes van modern webdesign, zoals aandacht voor de algemene gebruiksvriendelijkheid en internationale webstandaarden, heeft het respecteren van de AnySurfer toegankelijkheidsrichtlijnen voordelen voor alle internetgebruikers.  Webtoegankelijkheid is een technisch aspect binnen het bouwen van gebruiksvriendelijke websites. Een website die deze richtlijnen volgt, is technisch toegankelijk.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel