VZW Cirkus in Beweging organiseert deze week een masterclass Parkour

Ann Peeters
4 maanden geleden
door Ann Peeters

Parkour, ook wel freerunning genoemd, is immens populair in Vlaanderen en ver daarbuiten. Daarom organiseert Cirkus in Beweging deze week een eerste internationale bijscholing voor docenten in de bewegingszaal, die deel uitmaakt van Hal 5. 

Docenten en artiesten uit 7 verschillende landen nemen deel. (Hongarije, Griekenland, UK, Spanje, Tsjechië, Duitsland en België). Dankzij het Erasmus+ programma van de Europese Gemeenschap ontstond er 6 jaar geleden een internationaal netwerk tussen 7 circusorganisaties: Educircation.

Zij organiseren bijscholingen in sociaal circus en hopen zo om mensen betere beroepskansen te geven. Circus en zeker ook sociaal circus zit in de lift. In Vlaanderen alleen al zijn er wekelijks 6974 kinderen onder de achttien die naar een circusschool gaan.

Cirkus in Beweging heeft naast al die circuskinderen ook veel volwassenen die les volgen en werkt ook in vele lagere scholen via het Brede school programma. Ze geven ook wekelijks circus les in de beide gevangenissen van Leuven, in de kinderpsychiatrie van Gasthuisberg en in kinderwerking Fabota.

“De Parkour bijscholing van deze week kadert ook in de opleiding van onze eigen circusdocenten”, zegt Rika Taeymans, Educatief Coördinator van Cirkus in Beweging. “Al vele jaren maakt Parkour deel uit van het programma van Cirkus in beweging. Parkour, een nieuwe vorm van acrobatie en turnen, werkt enorm stimulerend voor jongeren en daagt ze uit om fysiek sterk te worden. Met een eigen beweeghal binnen het geheel van Hal 5 kreeg de Leuvense parkourscene ook een echte thuis.”

 

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters