Voormalige collegebier Luvanium Tripel opnieuw beschikbaar

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
228 Views
door Stefan Van de Weyer

Het recept voor Luvanium Tripel werd onlangs door brouwer Bart Luts van onder een dikke laag stof gehaald. Nadat hij blond bier Luvanium en de Cuyt opnieuw in het leven riep, was het nu de beurt aan de tripel. Deze was in de achttiende eeuw uitsluitend te koop in de verschillende katholieke colleges die Leuven rijk was.

De studenten verbleven en nuttigden enkele eeuwen geleden in hun colleges hun maaltijd. Om te voorkomen dat deze zich zouden begeven naar de plaatselijke tavernes of cabarets, besloten de geestelijken om hun eigen bier te brouwen. De Canjakker, zoals het in de volksmond genoemd werd, staat voor collegebier. Het stond toen garant voor zijn krachtige smaak en samenstelling, de recentste versie bevat negen graden alcohol. Dit bier werd toen tijdens de maaltijd, de vrije uren of op vakantiedagen geschonken. De studenten zouden toen trouwens nauw betrokken zijn geweest bij het mouten van de granen en het brouwen van het bier.

Bierfans kunnen onder andere in de volgende horecazaken terecht om dit “nieuwe bier” te proeven: Café Belge, The Capital, De Cuythoek, De Fiere Margriet, M-Café, De Metafoor, De Reynaert en Buurthuis Korbeek-Lo. Ook in de Leuvense fakbars valt het te verkrijgen. Meer info valt te verkrijgen op www.luvanium.be/tripel

 

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer