Vogelgriep in Oud-Heverlee aangetroffen

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Er is opnieuw een geval van vogelgriep vastgesteld in ons land, namelijk in Oud-Heverlee. Het virus werd aangetroffen bij bij een wilde zwaan, die dood lag op een vijver. Zo meldde het Federaal Voedselagentschap FAVV. De ophokplicht blijft hierdoor nog minstens tot vrijdag 10 maart gelden.

Het agressieve H5N8-vogelgriepvirus circuleert al sinds eind oktober in Europa. Oud-Heverlee is het eerste geval van dat virus in ons land bij een wilde vogel. Drie weken geleden werden besmette siervogels in Lebbeke aangetroffen, zij raakten besmet door rechtstreeks contact met besmette wilde watervogels.

De maatregelen om de schade tot een minimum te beperken blijven behouden. In het hele land moeten alle vogels en pluimvee van hobbyhouders en professionele houders opgehokt worden. De dieren moeten ook afgeschermd gevoederd en gedrenkt worden. Daarbij mag geen onbehandeld oppervlaktewater gebruikt worden. Daarnaast zijn markten, verzamelingen en andere evenementen verboden waar pluimvee en/of andere vogels van verschillende houders samenkomen. Wie abnormale sterfte bij wilde vogels opmerkt, kan dat melden via het gratis nummer 0800/99.777. Meer info op www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer