Vlaanderen erkent unieke bibliotheek KUL uit 18e eeuw als Vlaams Topstuk

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
725 Views
door Stefan Van de Weyer

Vlaanderen voegt de Bibliotheek Kardinaal d’Alsace aan de lijst met Vlaamse Topstukken toe, zo meldde nieuwsagentschap Belga. Het gaat om een verzameling boeken die in de 18e eeuw door aartsbisschop Thomas-Philippe d’Alsace de Bossu van Mechelen is samengesteld.

Het is een uniek voorbeeld van een religieus-wetenschappelijke collectie uit de 18e eeuw: de Bibliotheek Kardinaal D’Alsace, een verzameling boeken die op het hoogtepunt 12.000 boekbanden telde, goed voor 9.400 titels.

Kardinaal Thomas-Philippe d’Alsace de Boussu (1679-1759) gaf zijn bibliotheek destijds een semi-openbaar karakter door zijn boeken ter beschikking te stellen van kanunniken, priesters, seminarieprofessoren en andere leden van de seculiere geestelijkheid in Mechelen.

Vandaag blijven 3.000 titels over. Ze vormen de enige religieus-wetenschappelijke bibliotheek van voor de Franse Revolutie in Vlaanderen waarvan de inhoud op exemplaarniveau is gekend en waarvan een significant deel als een afzonderlijke collectie is bewaard.

Nadat de collectie vorig jaar al helemaal is geconserveerd is ze nu op de lijst met Vlaamse Topstukken opgenomen. De KU Leuven ziet hierin een bevestiging van de unieke cultuurhistorische waarde van de bibliotheek. Vandaag bevindt die zich op twee locaties: de Maurits Sabbebibliotheek van de KU Leuven en het Stadsarchief van Mechelen. Onderzoekers kunnen de boeken nog steeds raadplegen.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer