vlaams-brabant Verlengingsbiljet en J-abonnement vervallen in Vlaams-Brabant

Op 1 februari treedt het nieuwe tariefsysteem van De Lijn in werking. Dit leidt in Vlaams-Brabant tot het verdwijnen van het verlengingsbiljet en het J-abonnement.

De twee vervoerbewijzen werden enkel in Vlaams-Brabant gebruikt. Door het verdwijnen moet de gebruiker overstappen op een alternatief: een abonnement aan normaal tarief of een Lijnkaart.

Het verlengingsbiljet werd gebruikt in combinatie met een Leuvense studentenbuspas of een Brussels MTB-abonnement of JUMP-biljet. Reizigers die de tarifaire zone Leuven of Brussel verlieten, konden tegen 1 of 2 euro hun rit verlengen met 1 of meerdere zones. Dit kan vanaf 1 februari niet meer. Een reiziger dient zijn volledige traject met hetzelfde vervoerbewijs af te leggen.

Het J-abonnement was er voor Brusselse kinderen jonger dan 12 jaar. Daarmee reisden ze gratis op het hele net van De Lijn. Ook deze mogelijkheid vervalt op 1 februari. Brusselse jongeren moeten voortaan, net als alle anderen onder de 12 jaar, betalen voor hun rit met De Lijn.

De maatregelen passen in de vereenvoudiging van het tariefsysteem van De Lijn. Het aantal verschillende vervoerbewijzen daalt sterk, wat veel duidelijker en overzichtelijker is. Naast de abonnementen blijven nog drie tarieven voor losse vervoerbewijzen overeind: een biljet, een sms-ticket en een Lijnkaart. Deze vervangen de tien varianten van vandaag.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel