vlaams-brabant De Lijn Vlaams-Brabant past aanbod aan

Vanaf 1 mei past De Lijn Vlaams-Brabant ingevolge de besparingen haar aanbod aan. Een beperkt aantal lijnen op zondag zal niet meer rijden voor 10 uur ’s morgens en na 19u ’s avonds. Vanaf 25 juni worden ook een aantal belbussen stopgezet. 

Het grootste deel van haar besparingen haalt de vervoersmaatschappij uit optimalisatie van de interne werking. Een beperkt gedeelte moest op aanbod worden gevonden. Daarbij werd gezocht naar aanpassingen waarbij zo weinig mogelijk reizigers getroffen worden.

Johan Van Looy, directeur De Lijn Vlaams-Brabant:“Omdat ons budget beperkt wordt, moeten we keuzes maken. We hebben gezocht naar maatregelen waarbij zo weinig mogelijk reizigers getroffen worden. Meer dan 98% van de reizigers zal niets merken. Daar waar voldoende vraag naar openbaar vervoer is, verandert niets.”

Slechts beperkt aandeel van het zondagaanbod verdwijnt

De vroege en late ritten op zondag werden geteld en geanalyseerd. Dit heeft geleid tot schrapping of inkorting van een beperkt aantal laag bezette ritten voor 10.00 uur ’s morgens en na 19.00 uur ’s avonds. De rest van de dag blijft het busaanbod behouden. Aan 60 van de 77 buslijnen wordt zelfs niet geraakt.

Geen belbussen in regio’s met voldoende andere buslijnen

Belbussen vervoeren, in vergelijking met gewone bussen, veel minder reizigers. Gemiddeld zijn er in Vlaams-Brabant minder dan 2 reizigers per voorziene belbusrit.Vanaf 25 juni zullen 7 belbussen niet meer rijden in regio’s waar een sterk busnet beschikbaar is:

·         700 Haacht – Wakkerzeel – Kampenhout

·         703 Keerbergen – Tremelo

·         717 Bierbeek – Lubbeek – Oud-Heverlee

·         719 Holsbeek – Rotselaar – Tielt-Winge

·         720 Zemst

·         721 Vilvoorde – Zaventem (weekend)

·         748 Opwijk – Merchtem – Wemmel

In het Pajottenland en het Hageland is minder regulier vervoer beschikbaar dus daar blijven de belbussen dan ook bestaan. 

 

Geen verschil voor 98 procent reizigers

Met de aanpassingen in het aanbod wil De Lijn in heel Vlaanderen 6,7 miljoen besparen. De overige 28,1 miljoen die de vervoermaatschappij moet vinden, komt uit interne maatregelen (zoals ecorijden, lagere elektriciteitsrekeningen en minder consultancy) en hogere tarieven. Door de maatregelen die in Vlaams-Brabant werden uitgewerkt zal 98 procent van de reizigers niets merken van de wijzigingen.

Gedetailleerd overzicht

De betrokken steden en gemeenten werden reeds ingelicht over de aanpassingen. Voor een overzicht van alle wijzigingen per lijn, kunnen de reizigers terecht op www.delijn.be.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel