Vijf jaar na busongeval Sierre: ruzie over oorzaak houdt aan

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
540 Views
door Kirsten Bosmans

Komende maandag is het precies vijf jaar geleden dat een Belgische bus met schoolkinderen uit Heverlee (Sint-Lambertusschool) en Lommel na een skireis verongelukte in het Zwitserse Sierre. Daarbij kwamen 22 kinderen en 6 volwassenen om het leven. Hoewel Zwitserland het onderzoek intussen afsloot, blijft het gehakketak over de oorzaak van de ramp aanhouden.

De Zwitserse autoriteiten gaan er vanuit dat het ongeval niet opzettelijk werd veroorzaakt door de chauffeur, evenmin door een technisch defect. Zij denken eerder in de richting van een flauwte of verstrooidheid. Maar verschillende ouders van verongelukte kinderen kunnen zich niet met die theorie verzoenen. Zij verwijzen nog steeds naar de antidepressiva die de chauffeur op het moment van de feiten slikte. Ze denken nog steeds aan een zelfmoordpoging. Iets wat Evy, de weduwe van de chauffeur met klem ontkent. Zij beweert dat haar man zich goed in zijn vel voelde en de medicatie net aan het afbouwen was. Een half uur voor het ongeval zou hij haar nog hebben gebeld met de vraag wat ze daags nadien zouden eten.

Omdat enkele slachtoffertjes in Nederland woonden en de ouders een oproep hadden gelanceerd, besliste Nederlands premier Marc Rutte een nieuw onderzoek in te stellen. Hij wilde de bloedstalen van de chauffeur opnieuw laten onderzoeken op genetische afwijkingen. Maar dat blijkt volgens Vlaams minister van Justitie Koen Geens niet meer mogelijk omdat de bloedstalen intussen vernietigd zijn. Ook is het voor een derde partij niet toegestaan om een bloedstaal te bekomen voor onderzoek.

Naast het gehakketak over de oorzaak van de ramp blijft er vooral veel verdriet, ook vijf jaar na de feiten. Vanmorgen lieten de kinderen van de Sint-Lambertusschool in Heverlee witte ballonnen op voor de slachtoffers en maandag vindt er een officiële herdenking plaats.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans