Vijf jaar buurtmoestuin De Braem

26 september 2019 | 09u11 | Gepost door redactie
Vijf jaar buurtmoestuin De Braem
Buurtmoestuin De Braem bestaat vijf jaar. Daarom organiseerden Buurtcentrum Sint-Maartensdal en Freinetschool De Zevensprong gisteren een groot verjaardagsfeest tussen de torens van Sint-Maartensdal, met hapjes die rechtstreeks uit de tuin werden geoogst.
Het bericht Vijf jaar buurtmoestuin De Braem verscheen eerst op Leuven Actueel.

In 2014 kregen buurtcentrum Sint-Maartensdal en Freinetschool De Zevensprong samen het idee om een buurtmoestuin te starten in Sint-Maartensdal. Via Kom op voor je Wijk, het project waarmee de stad Leuven ideeën en dromen van buurten helpt realiseren, kreeg hun plan de nodige ondersteuning en expertise. Het project kreeg de naam ‘Braem’, die niet enkel verwijst naar de architect van de sociale woningbouw in Sint-Maartensdal maar ook naar de braamplant die weet te +

In 2014 kregen buurtcentrum Sint-Maartensdal en Freinetschool De Zevensprong samen het idee om een buurtmoestuin te starten in Sint-Maartensdal. Via Kom op voor je Wijk, het project waarmee de stad Leuven ideeën en dromen van buurten helpt realiseren, kreeg hun plan de nodige ondersteuning en expertise. Het project kreeg de naam ‘Braem’, die niet enkel verwijst naar de architect van de sociale woningbouw in Sint-Maartensdal maar ook naar de braamplant die weet te groeien op weinig vruchtbare grond en ons heerlijke vruchten geeft.De tuin groeide al snel uit tot een speel- en leerplek voor de kinderen uit de buurt, die er contact legden met de natuur. Ook buurtbewoners met groene vingers kunnen er terecht om samen de handen uit de mouwen te steken, tuinervaringen uit te wisselen of elkaar simpelweg beter te leren kennen onder het zaaien en oogsten. Kortom, De Braem is op vijf jaar tijd uitgegroeid tot een originele, groene ontmoetingsplek voor jong en oud.

Buurtmoestuin De Braem is er gekomen dankzij de samenwerking met heel wat Leuvense partners: Freinetschool De Zevensprong, stad Leuven en Buurtcentrum Sint-Maartensdal. Daarnaast kon het project ook rekenen op heel wat subsidies (Kom op voor je Wijk, De Vlaamse Landmaatschappij, Ecowerf, KBC en enkele persoonlijke giften van buurtbewoners). Intussen is De Braem al vijf jaar een vaste waarde voor bezoekers, buurtbewoners en kinderen uit de buurt.

De buurtmoestuin laat de buurtbewoners de natuur beleven in de stad. Samen met vrijwilligers worden er wekelijks laagdrempelige werkdagen georganiseerd. “Zo slaan we een brug tussen Leuvenaars en thema’s als gezondheid, natuurbeleving en voedseloverschotten. Kinderen leren er waar ons eten vandaan komt en hoe de natuur groeit en bloeit. Daarnaast stimuleert het de buurtbewoners om elkaar te ontmoeten, waardoor de sociale samenhang in de buurt nog versterkt wordt. De Braem is echt vanaf dag één een groot succes geweest en verdient het om eens flink in de bloemetjes gezet te worden”, vertelt schepen van wijkwerking Bieke Verlinden.

Het bericht Vijf jaar buurtmoestuin De Braem verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over