Vesalius (1515-2015): Cultuur en Toerisme slaan de handen in elkaar

Cultuur en Toerisme hebben met de herdenking van het 500e geboortejaar van Vesalius de handen in elkaar geslagen. ‘Cultuur’ zorgt voor de inhoud, ‘Toerisme’ voor toeristische promotie. “Deze samenwerking bleek eerder al erg succesvol bij de prestigieuze tentoonstelling Rogier Vanderweyden. Een gelijkaardige samenwerking werd opgezet rond de tentoonstelling ‘de romantische kijk’ en ‘Sol Lewitt’. Heel wat extra toeristen bezochten onze stad, bleven hier overnachten, gingen op restaurant, …”, zegt schepen Dirk Vansina (CD&V).

Het project Vesalius (1525-2014) geeft Toerisme Leuven de mogelijkheid om Leuven als kennisstad in de kijker te plaatsen. “Naast bier en historische gebouwen is kennis één van de karakteristieke eigenheden van onze stad. Kennis, innovatie maken omwille van de aanwezigheid van de universiteit, de hogescholen, de spinoffs en gasthuisberg deel uit van het DNA van Leuven”, zegt schepen Dirk Vansina.

Maar het thema kennis is moeilijker toeristisch te vermarkten. “Met de figuur van Vesalius kunnen we deze specificiteit van Leuven nu toeristisch uitspelen: Vesalius studeerde hier verschillende jaren en wandelde door de Leuvense straten en M organiseert de tentoonstelling “lijf en leden” (1/10/2014 – 18/1/2015) Toerisme Leuven wil in samenwerking met Toerisme Vlaanderen deze tentoonstelling en de bijhorende activiteiten toeristisch gaan promoten in het buitenland (de buurlanden Nederland, Frankrijk, Duitsland, UK + Spanje en Italië). We zijn ook in gesprek met Toerisme Vlaanderen om de buitenlandkantoren daarvoor in te schakelen.”

Citytrippers

Toerisme Leuven zal zelf de binnenlandse markt bespelen om toeristen naar Leuven te leiden. “We mikken op dagtoeristen maar zeker ook op citytrippers die blijven overnachten”, legt schepen Vansina uit. “Toerisme Leuven zal toeristische wandelingen aangebieden door het Leuven van Vesalius. Op welke plekken kwam Vesalius (studeerde aan de pedagogie Het Kasteel – in Mechelsestraat ? Waar studeerde hij (volgde les aan het collegium Trilingue – Vismarkt) ? Wie ontmoette hij hier (Erasmus) ? Uiteraard wordt ook het universitair patrimonium opgenomen in de wandeling en waar mogelijk ontsloten voor het publiek.”

Toerisme Leuven rekent op toelagen van Toerisme Vlaanderen om ook een app te ontwikkelen met een Vesaliuswandeling. Hierin moet het historische luik van Vesalius in Leuven aan bod komen maar ook de link naar het Leuvens baanbrekend geneeskundig onderzoek (stamcellenonderzoek prof. Verfaille, bloedvatenonderzoek prof. Carmeliet, oogziekten Thrombogenics, …).

Congrestoerisme

“Congrestoerisme zal een belangrijke rol spelen in het verhaal. We willen er op toezien dat verschillende geneeskunde-congressen naar Leuven komen, dat men natuurlijk ook de tentoonstelling bezoekt, dat men Leuven leert kennen en eens terug komt met de familie. Vandaag zijn ongeveer 45% van de 300.000 overnachtingen gelinkt aan congrestoerisme, de toeristisch meest rendabele vorm. Een congrestoerist spendeert 150 euro per dag, de ontspanningstoerist zo’n 100 euro per dag en de dagtoerist houdt het op 50 euro per dag”, besluit schepen van Toerisme Dirk Vansina.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel