Verenigingen ruimen zwerfvuilnis op

Voor de 15de keer op rij gaat de stad Leuven de strijd aan met zwerfvuil en organiseert een opruimactie voor verenigingen. Op 16 en 17 maart 2013 halen Leuvense jeugd- en natuurverenigingen, buurtwerkingen en sportverenigingen zoveel mogelijk zwerfvuil op.

De verenigingen en buurtwerkingen ruimen elk een bepaalde zone op. Het verzamelde zwerfvuil laten ze achter op welbepaalde plaatsen. Daar haalt de afdeling stadsreiniging het op. Bij de toewijzing van de zones houdt de dienst ruimtelijk en duurzaamheidsbeleid rekening met het aantal opruimers en met de plaats waar hun werking zich situeert. In ruil voor hun inspanningen krijgen de verenigingen een subsidie. Die is afhankelijk van het aantal gepresteerde uren. De deelnemers ontvangen ook speciale vuilniszakken, handschoenen, fluo-vestjes en grijpstokken, geschonken door OVAM.

“Met de actie willen we onze stad niet alleen properder maken, we willen de inwoners ook sensibiliseren om zorg te dragen voor het milieu. Want, zwerfvuil is niet alleen storend voor het zicht, het zorgt ook voor een verstoring van planten- en dierengemeenschappen en voor milieuverontreiniging”, zegt schepen Mohamed Ridouani.  

Tijdens het opruimweekend van 2012 gingen 22 verenigingen samen 2.533 uren aan de slag. De 885 deelnemers haalden ongeveer 2.180 kilogram zwerfvuil op. Dit jaar schreven 27 verenigingen in. Ook de burgermeester en de leden van het college en de gemeenteraad steken opnieuw de handen uit de mouwen. Ze trekken samen met buurtcentrum Sint-Maartensdal en de Kettekeet ten strijde tegen zwerfvuil op zaterdag 16 maart om 13.00 uur.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel