Veel volk voor Open Monumentendag in Leuven

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Gisteren zette Leuven de deuren van 11 waardevolle gebouwen open, waaronder ook heel wat universitair erfgoed. De stad mocht dit jaar meer dan 8.400 bezoekers ontvangen. Een geslaagde editie dus. “We zijn blij met de grote opkomst”, zegt schepen van monumentenzorg Dirk Vansina. “Het is duidelijk dat de Leuvense monumenten op heel wat belangstelling mogen rekenen. Een bewijs dat onze inzet op de herwaardering ervan loont.”

De klassiekers zoals het stadhuis (3.388 bezoekers) en de Universiteitsbibliotheek (1.548 bezoekers) scoren traditiegetrouw altijd goed. Opvallend, ook de tentoonstelling ‘De verloren glasramen van Abdij van Park’ in het stadhuis bracht een massa bezoekers op de been.

Het beschermde Tafelrond op de Grote Mark lokte ook heel wat kijklustigen. Omdat de rondleidingen al eind augustus volledig volzet waren, moesten er veel mensen teleurgesteld worden. Daarom hoopt de stad dit volgend jaar opnieuw te kunnen opnemen in het aanbod.

Dit jaar werden er ook twee privéwoningen opengesteld. Dit was opnieuw een schot in de roos. Deze rondleidingen van maximum 10 personen waren enkele dagen voor Open Monumentendag volledig volzet.

De Universiteitshal, het Heilige Geestcollege en het Hogeheuvelcollege kregen ook een groot aantal bezoekers over de vloer. In de voormiddag was het vrij kalm, maar de namiddag maakte alles goed.

De Hoorn verwelkomde tijdens Open Monumentendag 700 bezoekers. Vele mensen hadden de brouwzaal en de machinezaal al gezien, maar mochten nooit een kijkje nemen in de kantoren. Op Open Monumentendag kon dit wel. De Hoorn mocht gisteren bovendien de prestigieuze EU-prijs voor Cultureel Erfgoed/Europa Nostra Award 2016 ontvangen. De jury waardeerde onder meer hoe hier een industrieel gebouw de creativiteit aanwakkert en zo het (imago van het) erfgoed versterkt.

De Sint-Alfonsuskerk werd enkel ‘s namiddags opengesteld, maar mocht toch 503 geïnteresseerden ontvangen. Wie graag een kijkje nam in het WZC Sint-Vincentius kon die kans gisteren grijpen.

Dit jaar wilde de stad Leuven ook het erfgoed van Wijgmaal in de kijker zetten. Gisteren opende de tentoonstelling ‘Van Remy naar Steiner’ over Wijgmaal, het aanwezige erfgoed en de toekomstplannen. De tentoonstelling in Steinerschool De Zonnewijzer, de vroegere Foyer van Remy (Privaatweg 7, 3018 Leuven), kan je nog tot 8 oktober bezoeken tijdens de schooluren en op zaterdag 9.30 tot 13.00 uur.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans