Vandaag gaat speelpleinwerking van start

Vandaag start de jeugddienst van de stad Leuven de speelpleinwerking op 3 speelpleinen (Kessel-Lo, Heverlee, Wilsele) en de Grabbelpaswerking. “We verwachten zo’n 120 kinderen per dag voor al deze speelpleinen. In totaal zullen deze zomer op de Leuvense speelpleinen zo’n 11.000 kinderen opgevangen worden. De vraag naar een goede vakantieopvang is groot in een stad met veel tweeverdieners”, zegt schepen Dirk Vansina.

“Op bepaalde dagen gaan we ook naar de buurten met ons mobiel speelteam. We zijn de hele vakantie aanwezig met monitoren in Schorenshof, het Rietenspark en Hoogland. Daarnaast doen we ook  het speelplein van Sint-Lambertus, het hagelandpark, het Groefplein en het Vredeplein aan. Naast onze eigen werking zijn er nog Don Bosco Groenveld, Don Bosco Oud-Heverlee, Kinderwerking Fabota, speelpleinwerking Casablanca en het aanbod van Sporty vzw”, gaat de schepen verder.

De kinderen worden op de Leuvense speelpleinen opgevangen door monitoren die als vrijwilliger werken. “We opteren in Leuven voor vrijwilligers. We willen daarmee aan jongeren meegeven dat je niet voor alles betaald moet worden. Vrijwillige inzet en engagement naar de maatschappij toe en naar andere jongeren moet ook kunnen. Monitor zijn, is een inspanning maar je krijgt er ook veel voor terug : niet in geld maar des te meer in vriendschap, leren leiding en verantwoordelijkheid nemen. ‘Monitor op een speelplein’ is een extra troef op je CV. Veel animatoren maken nieuwe vrienden op de speelpleinen en worden een hechte groep die elkaar het ganse jaar door nog ontmoeten.”

In totaal hebben zich zo’n 400 verschillende monitoren aangemeld. De zoektocht naar animatoren verliep vlotter dan verleden jaar. Dit jaar valt Rock Werchter midden in de periode van onze 2 eerste weken. “Dat merken we wel aan het aantal monitoren maar de andere weken zijn vlot volgestroomd met animatoren. De jeugddienst Vleugel F heeft in de loop van het jaar heel wat inspanningen gedaan om nieuwe jongeren te overtuigen speelpleinanimator te worden. Zo kreeg iedere jongere van 16, 17 en 18 jaar een brief in de bus met de vraag of ze ons animatoren team kwamen versterken deze zomer. En dat heeft gewerkt.”

De jeugddienst organiseert ook opleidingen voor animator voor specifieke doelgroepen die anders moeilijk bereikt worden. Deze week schreven zo’n 12 jongeren uit OKAN-klassen (Onthaalonderwijs Anderstalige Nieuwkomers) zich in voor de basiscursus animator. Zij volgen deze zomer stage op de speelpleinen en kunnen volgend jaar meewerken als animator. Vandaag bezoeken ze in het kader van hun opleiding het speelplein Fabota en vrijdag het speelplein Heverlee.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel