Vanaf vandaag rood stadsdeel in circulatieplan

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

Vandaag is het rode stadsdeel van het nieuwe circulatieplan in Leuven ingevoerd. Het gaat over de straten tussen de Tiensestraat en de Parkstraat. Nog voor de invoering waarschuwde Lorin Parys (N-VA) al voor verkeersproblemen in de vernieuwde Parkstraat. Het stadsbestuur is er echter van overtuigd dat er na een aanpassingsperiode geen files zullen ontstaan.

Het nieuwe circulatieplan aflevering 3…vanaf vandaag is de rode zone van kracht. Concreet veranderen heel wat straten tussen de Tiensestraat en de Parkstraat van richting. Het Leuvense stadsbestuur verwacht geen grote problemen, al zegt schepen Dirk Robbeets (sp.a) dat er de inwoners en de bezoekers van Leuven enkele moeilijke overgangsdagen te wachten staan. “Na de uitbreiding van de voetgangerszones en de invoering van de autoluwe zone én de invoering van het groene stadsdeel op 19 september is dit de derde grote fase”, legt schepen Robbeets uit. “Net als bij de invoering van de vorige fases, verwachten we ook nu weer enkel moeilijke overgangsdagen. Automobilisten en andere stadsgebruikers moeten hun gewoontes bijstellen en hier en daar is de situatie nog niet helemaal duidelijk. We begrijpen dat dit tot frustraties gaat leiden maar we hopen en veronderstellen dat de situatie zich -net als in de andere zones- na enkele dagen zal normaliseren. Geleidelijk aan, zeker wanneer de straten zich ook gaan aanpassen, zullen de voordelen van het plan stilaan tot uiting komen.”

Lorin Parys kopieLorin Parys van N-VA vreest dat er problemen zullen ontstaan in de heraangelegde Parkstraat. “Wie deze verkeerssituatie op deze nieuwe ‘lus’ verzonnen heeft, is knettergek”, klinkt het. “Het is er gevaarlijk voor auto’s die van op de ring straat inrijden en op bus botsen. Het is er eveneens onveilig voor fietsers die links bus die aan halte voorbij steken en zo frontaal op tegenliggend verkeer dreigen terecht te komen.” Afwachten of Lorin Parys het bij het rechte eind heeft…

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens