Vanaf september 2019 geen attest bedrijfsbeheer meer nodig bij opstart zaak

Stefan Van de Weyer
5 maanden geleden
500 Views
door Stefan Van de Weyer

Wie een eigen zaak of onderneming wil beginnen, heeft daar vanaf 1 september 2019 niet langer een attest bedrijfsbeheer voor nodig. Dat heeft de Vlaamse regering recent beslist op de ministerraad. Een opleiding in verschillende economische vakken in het volwassenonderwijs is op dit moment een vereiste om te mogen starten als ondernemer.

Het attest bedrijfsbeheer kan je behalen via verschillende centra voor volwassenonderwijs. Ook sommige reguliere diploma’s leveren dat attest op. Vanaf schooljaar 2019-2020, hebben nieuwe ondernemers dat attest niet langer nodig om hun zaak te starten. Het zou de bedoeling zijn om de drempel om te ondernemen te verlagen. De regering is van mening dat een bedrijfsleider continu vorming moet krijgen, los van de basiskennis bij de start.

De wetsaanpassing heeft ook te maken met de Europese regelgeving, gezien dit attest in Vlaanderen vereist is terwijl dat elders in Europa niet zo is.

Ondernemersorganisatie Unizo reageert tevreden, maar beseft dat er een degelijke omkadering van zelfstandigen moet worden uitgewerkt, zodat ze onder meer leren wat een goed financieel plan is. Starters moeten beseffen hoe belangrijk een degelijke voorbereiding is.

 

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer