Valentijn. Een documentaire over een jongen die een meisje wou zijn.

Op dinsdag 18 juni is er in het provinciehuis in Leuven een gratis documentaire over een jongen die een meisje wil zijn. Valentijn is lichamelijk een jongen, maar in hart en ziel een meisje. Valentijn is acht jaar, wanneer documentairemaker Hetty Nietsch hem voor het eerst filmt. Negen jaar lang blijft ze Valentijn volgen. Tot hij op zijn zeventiende als meisje door het leven kan gaan.

Welke keuzes moet Valentijn in die lange periode maken? En wat betekent het voor zijn ouders, zijn broertje en zijn schoolvrienden? Hun zoon, broer en vriend wil liever een dochter, zus en vriendin zijn.

‘Genderkinderen, als Valentijn in de documentaire, hebben een uitgesproken gedrag. Ze willen geen twijfel laten bestaan over hun ware identiteit. Maar de buitenwereld ziet dat vaak anders’, zegt Karin Jiroflée, gedeputeerde voor gelijke kansen. ‘We hebben allemaal onze seksuele identiteit die mee bepaald wordt door ons geslacht, onze sociaal-culturele achtergrond, onze psychische beleving en onze seksuele geaardheid. Het gaat dus niet over die andere maar over ons allemaal. Daarom overstijgt de documentaire het hokjesdenken in man en vrouw en leert ze ons omgaan met genderdiversiteit. Want wie is 100% man of vrouw?’.

Praktische gegevens:

Datum: dinsdag 18 juni 2013

Uur: van 12.45 uur tot 13.40 uur

Locatie: Auditorium van het provinciehuis, Provincieplein 1 in Leuven

Inkom: gratis

Meer infowww.vlaamsbrabant.be/gelijkekansen

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel