Vader en zoon Longin racen voor het eerst tegen elkaar

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Dit weekend is het zover. Op 20 en 21 augustus racen vader Bert Longin en zoon Stienes Longin tweemaal de klok rond op de 24 hours race in Zolder. Niet samen deze keer, maar tegen elkaar. Bovendien strijden ze met gelijke wapens: de Wolf GB08. “De spanning is dan ook te snijden ten huize Longin”, vertelt Chris, de mater familia van het Leuvense racegezin.

Dat de appel niet ver van de boom valt bij de Longins, is niet moeilijk te begrijpen. Volgens moeder Chris is Stienes op het racecircuit geboren. Het verbaast haar dan ook niets dat vader en zoon het dit weekend tegen mekaar zullen moeten opnemen. “Het valt me toch moeilijker dan ik gedacht had. Ik ga dit weekend 24 uur in spanning toekijken hoe mijn eigen vlees en bloed wedijvert met zijn vader. Of ik een kant gekozen heb? Daar ga ik me niet over uitspreken (lacht). Laat ons zeggen dat ik het belangrijker vind dat beiden de race ongeschonden kunnen uitdoen. Anders zal het nog gezellig worden die week na de race…”

Stienes racet met de #11 Wolf GB08 uit de stal van Bas Koeting Race. Bert Longin racet met de PK Carsport Wolf GB08, een bolide tjokvol ervaring: Anthony Kumpen, Frank Beliën en Kris Cools.

“Ik ga twee keer mogen kijken. Bert en Stienes zijn krak hetzelfde. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua rijstijl. Het zijn twee handen op 1 buik, maar dit weekend zullen ze beiden uit hun pijp mogen komen”, gaat Chris verder. “De koers is al maandenlang hét gespreksonderwerp aan onze eettafel. Zelfs onze kleinste zoon Louis (3 jaar) speelt voortdurend de 24h na. Hij bouwt zelf circuits met caravans, takelwagens en raceauto’s. Er is opvolging verzekerd… Al is de kans klein dat ook hij het ooit tegen zijn vader zal moeten opnemen. Oef!”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans