UZ Leuven start bouw bunker voor protontherapie

Stefan Van de Weyer
12 maanden geleden
381 Views
door Stefan Van de Weyer

Op de campus Gasthuisberg zijn de bouwwerken van start gegaan voor ParTICLe. Dat is het eerste Belgische centrum voor protontherapie, een innovatieve vorm van radiotherapie die minder gezond weefsel tijdens de straling schade toebrengt. Indien alles volgens plan verloopt moeten midden 2019 de eerste patiënten worden ontvangen.

De totale kostprijs voor de gebouwen en de bestralingstoestellen bedraagt 45 miljoen euro.

Door protontherapie kunnen kwaadaardige tumoren veel gerichter bestraald worden, zo wordt er aanzienlijk wat gezond weefsel gespaard tijdens een bestraling. Voor kinderen met kanker of patiënten met een tumor vlakbij organen zoals de hersenen, zou dit een enorm stap vooruit kunnen betekenen. Zeker gezien de volledige dosis bestraling op de tumor wordt losgelaten.

Gezien de therapie radioactieve straling met zich meebrengt, komen de toestellen in bunkers met dikke betonnen muren. Deze bevinden zich bijna volledig ondergronds. Bovenop de bunkers komen terrassen met daktuinen.

Het project is een samenwerking tussen vijf universitaire ziekenhuizen namelijk het UZ Leuven, KU Leuven, Cliniques universitaires Saint-Luc en UCL. Ze werken daarvoor ook samen met UZ Gent, UZ Antwerpen en UZ Brussel.

Momenteel moeten patiënten voor de behandeling naar Duitsland of Zwitserland heen, midden 2019 zou dat ook in Leuven mogelijk zijn. In België zouden jaarlijks 150 tot 200 patiënten in aanmerking komen voor protontherapie.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer