Unizo Leuven tegen meer zondagsopeningen

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

Unizo Leuven is tegen de zondagsopening. Dat zegt Guy Dierick, voorzitter van Unizo Leuven. “Er is geen draagvlak om de winkels in Leuven nog vaker te openen op zondagen”, klinkt het. De stad Leuven wil toch het ‘toeristisch statuut’ aanvragen zodat handelaars de mogelijkheid hebben om zeven op zeven de deuren te openen.

Uit een enquête van Unizo Leuven blijkt dat de Leuvense handelaars niet staan te springen om de deuren van hun zaken vaker op zondag te openen. De meerderheid van de bevraagde handelaars is tegen zondagsopeningen, of tenminste tegen nog meer zondagsopeningen. “Er is momenteel geen draagvlak om de winkels vaker op zondag te openen”, concludeert Guy Dierick, voorzitter van Unizo Leuven. “Daarom adviseren wij negatief om het toeristisch statuut aan te vragen voor de stad Leuven. Het lijkt ons beter om te wachten op aanpassingen van de bestaande wetgeving.”

Volgens schepen van Toerisme Dirk Vansina (CD&V) is handelaarsorganisatie Liefst Leuven wel voorstander van meer zondagsopeningen. “De vraag om het toeristisch statuut aan te vragen voor de stad Leuven kwam vanuit de handel”, legt schepen Vansina (CD&V) uit. “We zijn bereid om de nodige actie te ondernemen en de stad Leuven komt ook in aanmerking voor zo’n statuut.”

Het blijft maar de vraag of dat toeristisch statuut meer shoppers naar Leuven zal lokken. Veel zal afhangen van de bereidheid van de Leuvense handelaars om ook effectief de deuren te openen op zondag.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens