Universitair Psychiatrisch Centrum Sint-Kamillus uitgeroepen tot ‘Ziekenhuis van het jaar 2019’

Kirsten Bosmans
5 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Donderdagavond 25 april mocht een delegatie van het UPC Sint-Kamillus Bierbeek de award voor ‘Ziekenhuis van het jaar 2019’ in ontvangst nemen van ZorgAnders. Directeur Hendrik Van Malderen van Sint-Kamillus: “Een onverwachte, maar zeer mooie erkenning voor de inzet, het enthousiasme, de fijne samenwerking en de warme zorg van al onze medewerkers de voorbije jaren”. Sint-Kamillus telt 3 campussen in Bierbeek, Leuven en Heverlee en een 650-tal medewerkers.

Organisator ZorgAnders reikte al voor het zesde jaar op rij zorg-awards uit en maakte van de uitreiking een mooi feest waar de beste, warmste, meest ambitieuze bedrijven in de zorgsector in de kijker werden gezet. Place to be was de hippe Eskimofabriek in Gent.

Het was een hele klus voor de jury, bestaande uit een multidisciplinair team kenners uit de zorgsector aangevuld met marketing- en IT-experten, om van 160 kandidaturen naar 30 genomineerden te gaan. Daaruit de 10 winnaars selecteren was zo mogelijk nog lastiger. Voor de categorie ‘Ziekenhuis van het jaar’ waren er 5 kandidaten: het UPC Sint-Kamillus Bierbeek, het Sint-Andriesziekenhuis vzw, het AZ Lokeren, het OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove en het AZ Sint-Lucas in Gent.

Naast deze mooie erkenning en award, krijgt het UPC Sint-Kamillus nog een videoreportage op ZorgAnders-TV.

UPC Sint-Kamillus Bierbeek

Sint-Kamillus maakt deel uit van de instellingen van de Broeders van Liefde en biedt psychiatrische zorg aan vijf doelgroepen:

o volwassenen met psychiatrische stoornissen

o volwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel, waaronder een specifieke werking voor mensen met de ziekte van Huntington en voor mensen met de ziekte van Korsakoff

o volwassenen met een verstandelijke beperking in combinatie met een psychiatrisch ziektebeeld

o volwassenen met het statuut van internering

o volwassenen die na een langdurig verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis verdere ondersteuning nodig hebben in een Psychiatrisch Verzorgingstehuis (PVT).

Naast een verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis heeft Sint-Kamillus ook mobiele teams en specifieke outreachteams die personen en hun omgeving thuis of in thuisvervangende woonvormen opvolgen en begeleiden. Sint-Kamillus biedt ook consultaties en begeleiding zonder opname in een polikliniek en heeft een woonproject met 5 appartementen waarbij telkens 2 patiënten zich onder begeleiding voorbereiden op zelfstandig wonen. In het ontmoetings- en activiteitencentrum ’t Collectief organiseert Sint-Kamillus dagbesteding voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Ook personen die niet begeleid worden door Sint-Kamillus zijn er heel welkom.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans