Twee zware branden teisteren Leuven

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Leuven werd gisterenavond opgeschrikt door twee zware branden. De vlammen troffen in de Tiensestraat een pand met een pizzeria en appartementen. In de Diestsestraat stond een bakkerij in lichterlaaie. De schade was in beide gevallen enorm, van zware gewonden was er gelukkig geen sprake.

De brandweer rukte rond 23.15 uur massaal uit naar de Tiensestraat in Leuven voor een uitslaande brand in een appartementsgebouw. Wanneer de hulpdiensten ter plaatse kwamen, sloegen de vlammen via de ramen op de eerste verdieping naar buiten. De brandweer van Leuven werd versterkt door de brandweer van Tienen, Aarschot en Zaventem. De politie stelde onmiddellijk een veiligheidsperimeter in en sloot de Tiensestraat af ter hoogte van Herbert Hooverplein en het stadspark. De naburige panden werden onmiddellijk geëvacueerd. Die bewoners werden tijdelijk opgevangen in een naburig café.

Het getroffen pand bestond uit een restaurant op het gelijkvloers en vier verdiepingen met appartementen. De eigenaar van het restaurant, tevens bewoner van het appartement op de eerste verdieping, was aanwezig in het restaurant toen de brand op een van de bovengelegen verdiepingen startte. Hijzelf en zijn vrouw konden tijdig naar buiten vluchtten. Een andere bewoner die op de tweede verdieping woont, slaagde erin zichzelf in veiligheid te brengen door via aan raam aan de achterzijde naar beneden te springen. Hij werd lichtgewond overgebracht naar het ziekenhuis. Ook de eigenaar en zijn vrouw werden overgebracht naar het ziekenhuis ter controle. Even werd gedacht dat er mogelijks nog een bewoner aanwezig zou zijn geweest, deze kon echter even voor vijf uur gecontacteerd worden. Hij had de nacht elders doorgebracht.

Het getroffen pand was zwaar beschadigd. Volgens de brandweer is er instortingsgevaar. Daarom blijft de Tiensestraat tijdelijk afgesloten tussen het Herbert Hooverplein en de Charles Deberiotstraat. Ook de twee aanpalende panden hebben water- en rookschade opgelopen. De oorzaak van de brand was nog niet bekend. De parketmagistraat stelde een branddeskundige aan die vandaag ter plaatse zal gaan, evenals de stadsingenieur en de brandweer. Ook het gerechtelijk labo zal vaststellingen doen.

In de Diestsestraat werd rond 00.35 uur een nieuwe brand opgemerkt. Gezien de brand in de Tiensestraat werd de brandweer van Zaventem opgeroepen ter versterking. De oven van een bakkerij had er om onbekende reden vuur gevat, met een enorme rookontwikkeling als gevolg. De politie sloot de Diestsestraat af ter hoogte van de Diestsevest en de Vandentymplestraat. De drie aanwezigen, waaronder de medewerker van de bakkerij en twee bewoners van een bovengelegen appartement, konden het pand tijdig verlaten. Dit dankzij een snelle interventie van de aanwezige politie. Ze werden ter plaatse verzorgd in de ambulance, maar moesten niet naar het ziekenhuis. Ze werden tijdelijk opgevangen in een naburige nachtwinkel. De eigenaar van de bakkerij kwam ook ter plaatse.

De brand was rond vijf uur geblust en de straat was weer toegankelijk. De bakkerij raakte zeer zwaar beschadigd. De bovengelegen appartementen bleven wel bewoonbaar. Volgens de brandweer ging het om een accidentele brand.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer