Triest record in aantal gauwdiefstallen

Tijdens de laatste week van juni registreerde de Leuvense politie 45 feiten van zakkenrollerij. Dat zijn er zoveel als tijdens de drie eerste weken van juni samen. Dit cijfer is een triest record.

De afgelopen jaren lag het aantal gauwdiefstallen nog nooit zo hoog. De eerste drie weken van juni was het aantal gauwdiefstallen nochtans opvallend gedaald. We blijven dan ook – vaak tot vervelends toe – waarschuwen voor vingervlugge dieven. Hopelijk valt onze boodschap niet in dovemansoren, zodat de winkel- of vakantiepret niet verstoord wordt door een diefstal die mits enige voorzichtigheid wellicht had kunnen voorkomen worden.

De zakkenrollers waren de voorbije week zowel in het uitgaansleven als overdag actief. 23 van de geregistreerde feiten werden volgens de slachtoffers met zekerheid gepleegd op de Oude Markt. Bij minstens 17 van de diefstallen werd het slachtoffer bestolen in een café. Een van de daders werd door een cafébaas gevat nadat hij een gsm van een vrouwelijke klant had gestolen. Tijdens de nacht van woensdag op donderdag waren de zakkenrollers het meest actief. Die nacht werden minstens 17 slachtoffers gemaakt. De nacht van vrijdag op zaterdag werden volgens de registraties 7 slachtoffers gemaakt.

Tijdens de ‘langste dag’ startte de politie met een preventiecampagne tegen gauwdiefstallen. De campagne loopt in samenwerking met de preventiedienst, de gemeenschapswacht en de Leuvense horeca.

Met de start van de koopjes en de zomerevenementen die op de agenda staan – o.m. de Beleuvenissen – wordt een tandje bijgestoken om bezoekers alert te maken voor de mogelijke gevolgen van risicogedrag zoals het achteloos omgaan met waardevolle spullen zoals gsm’s en iPods. De politie zet extra patrouilles in, zowel in burger als in uniform. De horeca werkt mee door uit te kijken naar mogelijke gauwdieven en de politie snel te verwittigen wanneer een klant in hun zaak slachtoffer wordt van een zakkenroller. Het personeel van de cafés zal ook regelmatig de speciaal voor hen gemaakte t-shirts aantrekken, met daarop de boodschap ‘Gauwdieven winkelen ook, liefst op uw kosten’. Omdat de belangrijkste voorzorgsmaatregel tegen zakkenrollerij bestaat uit het goed letten op de eigen spullen, proberen alle betrokken partijen de bezoekers – de shoppers, de terrasjesgangers, de nachtelijke cafébezoekers – hier telkens wanneer mogelijk op te wijzen. Dat gebeurt o.m. door het plakken van zelfklevende post-its met een preventieboodschap op bijvoorbeeld handtassen die door de eigenaar ergens onbeheerd werden neergezet.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel