Treinvakantiewoningen Racour genomineerd voor beste familievriendelijk toeristisch product

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De treinvakantiewoningen van het “Station Racour” in Landen dingen mee naar de toeristische award ‘Beste Familievriendelijk Toeristisch Product’. In de finale nemen ze het op tegen Historium in Brugge, een beleveniscentrum van Toerisme Brugge en tegen Hidrodoe in Herentals, een interactief project over water van de Antwerpse water-intercommunale Pidpa. Op 18 januari zal de naam van de winnaar uit de bus komen.

In 1988 kochten de huidige eigenaars het verwaarloosde stationsgebouw, daterende van 1908. Daarna werd het stap voor stap eigenhandig gerestaureerd nadat de originele plannen in het spoorwegarchief werden aangetroffen. Nadien is Station Racour geklasseerd als monument en beschermd dorpsgezicht. Het toenmalig werkatelier werd ingericht als een aangenaam verblijf in de sfeer van een loft met alle luxe voor een vijf personen. Deze vakantiewoning met vijf sterren was de eerst vergunde vakantiewoning in Vlaanderen volgens het nieuwe logiesdecreet van 2010.

Het succes van deze vakantiewoning motiveerde de uitbaters  om in 2011 de reeds opgebroken spoorlijn aan het station weer aan te leggen en hierop twee oude gerenoveerde rijstellen te plaatsen en volledig in te richten als vakantiewoningen met vier sterren. In 2015 werd gestart met de renovatie van het ‘Logis de piocheur’, een klein geklasseerd gebouwtje dat vroeger dienst deed als barak voor de spoorwegarbeiders. In samenspraak met Onroerend erfgoed werd het ‘Logis de piocheur’ ingericht tot een trekkershut voor twee personen. Momenteel kunnen er maximaal zeventien gasten logeren op de site van Station Racour. Er is dus zowel plaats voor kleine als grote families.

Meer info op www.stationracour.be.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer