Tot 9 uur wachten op spoeddienst Gasthuisberg

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
1,211 Views
door Kirsten Bosmans

Op de spoeddienst van UZ Gasthuisberg lopen ze tegenwoordig op de tippen van hun tenen. De traditionele winterdrukte loopt er de spuigaten uit zodat patiënten enerzijds lang moeten wachten voor ze geholpen worden en soms ook te snel naar huis worden gestuurd. Het personeel klaagt dan weer van een te hoge werkdruk.

De winterperiode is traditioneel de drukste tijd van het jaar voor de spoeddiensten in ons land. De redenen zijn divers. Ten eerste is de griep in het land, en vooral bij oudere mensen kan dat tot problemen leiden. Ten tweede stellen veel mensen onderzoeken en ingrepen uit tot na Nieuwjaar. En ten derde zijn er de traditionele breuken na valpartijen door winterse gladheid.

Maar dit jaar zitten ze op de spoeddienst van UZ Gasthuisberg helemaal met de handen in het haar. Volgens diensthoofd Sandra Verelst gaat het zelfs zo ver dat de veiligheid in het gedrang komt. Te veel patiënten, te weinig bedden. Patiënten moeten soms tot 9 uur wachten voor ze geholpen worden, of ze worden te snel naar huis gestuurd, wat volgens Verelst tot gevaarlijke situaties kan leiden. Daarnaast kaart ze ook de te hoge werkdruk voor het personeel op de spoeddienst aan: rusten kan niet meer.

Een mogelijke oplossing voor het probleem is de invoering van het zogenaamde ‘harmonicasysteem’: in de zomer wordt het aantal bedden afgebouwd, in de winter weer opgevoerd.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans