tildonk Groot aanbod herdenking WOI in Vlaams-Brabant

De provincie Vlaams-Brabant zet dit jaar fors in op de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Zo opende in juni het provinciale Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk en werden er themafietsroutes in de Dijle- en Getevallei uitgewerkt. Het aanbod wordt nu verder aangevuld met een reeks voordrachten, een educatief pakket voor het basis- en secundair onderwijs en een themanummer van OKV (Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen) over de Groote Oorlog.

“Op onze vraag wijdt het tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV) in september een themanummer aan het Vlaams-Brabantse WOI-verhaal en de WOI-erfgoedcollecties uit de regio. Het themanummer focust op het provinciale Belevingscentrum ‘14-’18 in het Ursulinenklooster van Tildonk”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Toerisme.

Het OKV-themanummer vormt een alternatieve catalogus voor de meerwaardezoeker door dieper in te gaan op het WOI-verleden en -erfgoed van de site. Daarnaast neemt dit themanummer de lezer ook mee op een verrassende verkenningstocht langs de waardevolle (kunst)historische relicten uit WOI in de regio. “Met dit themanummer willen we een bijdrage leveren tot een rijker inzicht in het Vlaams-Brabantse WOI-verleden en de lezer stimuleren om het bijbehorende erfgoed dieper te verkennen”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. Het OKV-themanummer kost 5 euro en is te verkrijgen in het Belevingscentrum ‘14-’18. De oplage bedraagt 7000 exemplaren en de provincie betaalt hiervoor 25.000 euro.

Lezingen

“Sinds 1 oktober startte ook een lezingenreeks over de Groote Oorlog in het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk. Specialisten in hun vakgebied brengen hun verhaal voor een breed publiek”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Cultuur.

Overzicht van de lezingen:

1 oktober 2014: Diane De Keyzer over ‘Nieuwe meesters, magere tijden’

5 november 2014: Tom Simoens over ‘Discipline in het Belgische leger’

3 december 2014: Dominiek Dendooven over ‘Vijf continenten in Vlaanderen’

7 januari 2015: Frank Decat  over ‘Vreemde Eenden in de strijd’

4 februari 2015: Bart Minnen over ‘1914 tussen Dijle en Vaart: Slagvelden en terreur van Rotselaar tot Tildonk’

4 maart 2015: Luc Vandeweyer over ‘België onderwerpen en uitbuiten… De Duitse visie’

1 april 2015: Tomas Termote over ‘De oorlog onder water’

6 mei 2015: Brecht Demasure over ‘Boter bij de vis’

3 juni 2015: Pieter Serrien over ‘Oorlogsdagen’

De lezingen starten om 20 uur en zijn gratis, maar inschrijving is verplicht via www.vlaamsbrabant14-18.be.

Educatief pakket

In juni opende het Belevingscentrum ’14-’18 officieel haar deuren. Heel wat bezoekers kwamen sindsdien over de vloer. “Met de start van het schooljaar verwachten we ook heel wat scholen”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. “Daarom hebben we een educatief pakket voor leerkrachten uitgewerkt waarmee ze hun leerlingen op een aangepaste en ervaringsgerichte manier het Belevingscentrum kunnen laten ontdekken.” Leerkrachten kunnen het educatief pakket gratis downloaden op www.vlaamsbrabant14-18.be.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel