Thuishulp voor senioren door studenten

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Maar al te vaak worden senioren aan de kant geschoven en wordt hun stem niet gehoord. Nochtans maakt deze groep een groot deel uit van onze samenleving. Voor Odelia is het dan ook belangrijk om deze groep terug in de maatschappij te integreren. Daarom lanceert Odelia de dienst Seniorenstudent.

Onderzoek toont aan dat eenzaamheid veel vaker voorkomt dan verdacht en niet alleen bij senioren maar ook bij studenten. Dat is een van de redenen waarom Odelia een platform heeft gecreëerd om deze twee groepen in de samenleving samen te brengen. Op maandag 15 oktober lanceerde ze ook in Leuven, Antwerpen en Gent een gloednieuwe dienst in de thuishulp: de dienst Seniorenstudent.

Deze dienst vult het bestaande gat in de thuiszorg op en doet dat door twee verschillende generaties in de maatschappij samen te brengen. Concreet zorgt Odelia ervoor dat studenten bij ouderen kunnen langsgaan om hen bijvoorbeeld gezelschap te houden, computerles te geven, samen te sporten of te helpen bij een aantal dagdagelijkse taken. De studenten vullen dus de taken aan van de huidige zorgcirkel van de klant. Afhankelijk van wat de noden van de klant zijn, zal deze laatste een uurbedrag betalen tussen 4,99 euro en 7,99 euro waarvan dat het grootste gedeelte aan de student in kwestie wordt uitbetaald.

De student en de klant beslissen zelf op welk moment ze elkaar zien en voor hoelang met een maximum van 8 uur per week. De bedoeling is dat de klant een duurzame relatie opbouwt met zijn student. Dat zij op elkaar kunnen rekenen en voor elkaar kunnen klaarstaan. De studenten worden daarom op voorhand zorgvuldig gescreend en persoonlijk gematcht aan de klant. Alleen studenten met de beste intenties worden ingezet.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans