Tewerkstelling in Hagelandse horecazaken daalt

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De graad van tewerkstelling in cafés en restaurants is de jongste tien jaar met ruim een derde gedaald. Ook onze regio ontsnapt niet aan deze negatieve trend.

 

Vlaams-Brabant telt in 2017 bijna 17.000 handelspanden. In 2012 waren dat er nog 17.700. In Hoegaarden vond tussen 2008 en 2015 een opmerkelijke daling in de horeca plaats. Deze is gedaald van 34 naar 23 (-32,4%). Het aantal zelfstandigen in de horeca daalde met tien procent van 50 naar 45. Het aantal horecazaken verminderde van 21 in 2008 naar 18 in 2017. Het aantal cafés en restaurants liep terug met veertien procent. Dat is sterker dan het Vlaamse gemiddelde, dat negen procent bedraagt voor deze periode.

Het aantal Tiense zaken daalde met 9,6 procent, zodat er daar nog 122 zaken op de horecakaart blijven staan. In Boutersem bedraagt de daling 11 procent, in Landen 42 procent, in Bierbeek 16 procent. Linter gaat in tegen deze trend daar er een zaak de deuren opende en zo daar aan 27 stuks zitten. De tewerkstelling steeg er met vijf werknemers naar 35.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer