Te voet naar Compostela na transplantatie

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Een transplantatie achter de rug en toch te voet naar Santiago de Compostela? Voor een groep getransplanteerden van de UZ Leuven wordt die droom binnenkort werkelijkheid. Samen met vrienden, familie en begeleiders zullen ze van 24 september tot 1 oktober dagelijks 20 kilometer stappen om hun doel te bereiken.

De getransplanteerden van het Transplantoux Wandelteam willen met hun tocht aantonen dat fysiek actief zijn na een transplantatie niet vanzelfsprekend maar wel mogelijk is. Voor velen is het een droom die uitkomt. Zij kunnen dankzij transplantatie, revalidatie en regelmatige fysieke activiteit met lotgenoten deelnemen aan deze uitdaging. Tijdens de tocht krijgen zij de kans hun ingrijpende ervaringen te delen. Daarnaast motiveren zij elkaar om actief te blijven en een gezonde levensstijl aan te houden, door samen de uitdaging aan te gaan. Voor elk van hen is de pelgrimstocht ook een eerbetoon aan hun donor en zijn/haar familie.

Transplantoux vestigt de aandacht op het belang van orgaandonatie, en sensibiliseert en motiveert mensen na een transplantatie om samen actief te zijn. Zo verbindt Transplantoux getransplanteerden met lotgenoten en hun familie in een sportieve omgeving. Tegelijkertijd wordt ook ingezet op wetenschappelijk onderzoek om op lange termijn de resultaten na orgaantransplantatie te verbeteren.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans